R. K. | 16. 6. 2022, 14:48

Razkrivamo: je državno podjetje kršilo zakon, ko so Videtiču prepovedali komentiranje v oddaji?

Bobo/Facebook/Miran Videtič/fotomontaža

Državno podjetje, ki skrbi za varno in zanesljivo obratovanje elektroenergetskega sistema Slovenije, je svojemu svetovalcu prepovedalo nastop v oddaji na Planet TV. Za prepoved se sklicujejo na etični kodeks podjetja, mi pa smo preverili, kaj o tem meni stroka. Za odgovore smo prosili odvetnico in nekdanjo varuhinjo človekovih pravic Natašo Pirc Musar ter medijskega strokovnjaka profesorja Marka Milosavljevića. 

V državnem podjetju Eles so Miranu Videtiču, ki je pri njih zaposlen kot svetovalec, prepovedali nastopati v oddaji Ura moči na Planet TV. Novico je na Twitterju sporočil voditelj oddaje Bojan Požar. O tej temi smo se pogovarjali z odvetnico in nekdanjo varuhinjo človekovih pravic Natašo Pirc Musar ter medijskim strokovnjakom, profesorjem Markom Milosavljevićem.

Razlog za prepoved je po Požarjevih besedah etični kodeks družbe, ki javno komentiranje družbenih dogajanj svojim zaposlenim prepoveduje.

Kaj piše v kodeksu Elesa?

''Med nedopustna ravnanja štejemo tudi komentiranje družbeno političnega dogajanja v Republiki Sloveniji in Evropski uniji kot tudi izražanje neprimernih mnenj o dejavnosti zakonodajne, izvršilne in sodne veje oblasti s strani zaposlenih, ki materialno ali moralno škodujejo ali bi lahko škodovala poslovnim interesom ali ugledu delodajalca," so zapisali v kodeksu družbe.

Med drugim tudi, da morajo zaposleni v zasebnih odnosih z javnostmi s svojim vedenjem in komentarji ohranjati in ustvarjati ugled družbe. "Prav zato komentirajmo le tisto, za kar smo pristojni," še piše v kodeksu. 

Bobo

Nataša Pirc Musar: "Takšna prepoved ni kršenje svobode govora"

Odvetnica, novinarka in nekdanja varuhinja človekovih pravic Nataša Pirc Musar pravi, da takšna prepoved ni kršenje svobode govora: "Pravica do svobode izražanja je relativna pravica, torej ni absolutna. Podjetje Eles zagotovo ni prvo podjetje v Sloveniji, kjer imajo takšne kodekse, predvsem je pa v mednarodnih okoljih tega še precej več."

Po besedah Pirc Musarjeve je delavec, ko gre delat v takšno podjetje, s kodeksom seznanjen.

"Možno je tudi, da se od kodeksa odstopa, ampak brez dovoljenja nadrejenega oziroma pravnega zastopnika, to ne gre."

Poudarja, da takšni kodeksi niso nezakoniti ali protiustavni, temveč so del običajnega gospodarskega okolja.

V tujini je to stalna praksa!

Prepoved komentiranja družbenopolitičnih tematik je v velikih korporacijah nekaj povsem običajnega, pravi o Videtičevem primeru Pirc Musarjeva.

"Tudi podjetje Apple ima zelo stroga pravila. Nihče od zaposlenih ne sme javno komentirati političnega dogajanja v ZDA. Eles torej zagotovo ni edina gospodarska družba, ki ima takšen kodeks," zaključi.

Bobo

Poteze vodstva podjetja so nenavadne

Profesorju in medijskemu strokovnjaku Marku Milosavljeviću se v tem primeru zdi nenavadno ravnanje vodstva podjetja Eles, ki je prej Videtičeve komentarje v oddaji dopuščalo, zdaj jih pa prepoveduje. "Nenavadno je predvsem zato, ker je pravilnik zelo jasen, kakorkoli se lahko zdi komu sporen." Profesor Milosavljević se ob tem sprašuje, ali to pomeni, da se ravnajo po vetru.

"V času vlade, ki je bila naklonjena mediju Planet TV in oddaji Bojana Požarja, je bilo to tolerirano in celo zaželjeno, zdaj ko je na oblast prišla vlada, ki s temi mediji ni imela najboljših izkušenj, pa se želijo obrniti, da bi se morda prikupili novi vladi?" se sprašuje Milosavljević.

Tudi Požar je o tej dvoličnosti spomnil na tviterju, saj da je Videtič pred tem ob enakem kodeksu Elesa politično dogajanje lahko komentiral v oddaji Faktor na TV3. Videtič je za portal Siol komentiral prepoved nastopanja: "Razumem poslovodstvo in za zdaj bom ta kodeks upošteval. Bom pa pridobil tudi pravno mnenje o veljavnosti takega člena v kodeksu."

Facebook/Miran Videtič

Pravilnike lahko zaposleni izpodbijajo

Ne samo Pirc Musarjeva, tudi Milosavljević je prepričan, da so v korporativnih vodah takšni pravilniki stalna praksa, saj glede tovrstnega izražanja stališč pogosto veljajo stroge omejitve. "Nekdo, ki se spušča v korporativne vode se najbrž zaveda, da bi lahko njegovo javno izražanje stališč škodovalo interesom podjetja ali povzročilo poslovno škodo," meni.

"Če se komu pravilnik ne zdi ustrezen, ima vedno možnost, da se aktivira in ga izpodbija znotraj podjetja ali na sodišču," zaključuje Milosavljević.

Novo na Metroplay: David Amaro o spreminjanju skozi leta in trenutkih, ki mu pomenijo največ | Ob skodelici kave