1. 6. 2022, 18:05 | Vir: STA

Janšev odvetnik Franci Matoz ne bo več predsednik uprave slabe banke

Bobo

Med opravljanjem funkcije so nanj zaradi povezav s prejšnjo vlado leteli tudi številni očitki. Kako je odgovarjal na njih?

Franci Matoz je danes podal odstopno izjavo s funkcije neizvršnega direktorja in predsednika uprave Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), so sporočili iz slabe banke. Svojemu nasledniku je zaželel "uspešen zaključek življenjske dobe družbe".

Kaj pravi Matoz?

"Vodenje DUTB mi je bilo v izziv in zadovoljstvo. Verjamem, da smo v zadnjem letu naredili veliko dobrega za državo Slovenijo. Svojemu nasledniku želim kakovostno delo in uspešen zaključek življenjske dobe družbe," je ob podaji odstopne izjave pojasnil Matoz.

Profimedia

Življenjska doba DUTB se bo iztekla konec letošnjega leta. Leta 2015 novelirani zakon o ukrepih RS za krepitev stabilnosti bank namreč določa, da DUTB 31. decembra 2022 preneha obstajati, da pa lahko ne glede na to določilo vlada predlaga DZ ukinitev DUTB, če DUTB proda več kot 75 odstotkov prevzetih obveznosti.

Kam se bo preneslo premoženje slabe banke?

Zakon glede pravnega nasledstva DUTB določa, da njeno premoženje ter pravice in obveznosti preidejo na Slovensko odškodninsko družbo oz. njenega pravnega naslednika SDH, pri čemer pravno nasledstvo DUTB podrobneje uredi vlada s podzakonskim aktom po predhodnem poročanju DZ. Vlada je poročilo glede pravnega nasledstva DUTB za DZ sprejela konec aprila. Uredbo pa bo lahko dokončno sprejela ločeno po seznanitvi DZ s poročilom.

Bobo

Matoza imenovala Janševa vlada

Matoza je vlada Janeza Janše za neizvršnega direktorja DUTB imenovala konec julija lani, nato so ga neizvršni direktorji izvolili za predsednika upravnega odbora. Vlada je takrat po odpoklicu Franca Doverja in Marka Tišme za neizvršnega direktorja imenovala še Gregorja Planteua, medtem ko še dve ti mesti zasedata Aleksander Lozej in Alenka Urnaut Ropoša.

Kako je odgovarjal na pripombe?

Na Matozovo imenovanje so letele številne pripombe, saj je dolgoletni odvetnik zdaj že nekdanjega premierja Janeza Janše in stranke SDS. Na pripombo, da je v zadnjem letu in pol veliko kadrov, ki so bili imenovani na položaje v državnih družbah, prišlo neposredno iz kroga stranke SDS, je decembra lani za Delo odvrnil, da lastnik pač izbere kader z ene ali druge politične strani ali pa nekoga neopredeljenega. "Pomembno je, da je strokoven in kompetenten," je dodal.

Bobo

Tričlansko izvršno vodstvo DUTB pa v polni sestavi deluje od februarja. Neizvršni direktorji so januarja za izvršno direktorico imenovali Kristino Šteblaj, ki je bila prej državna sekretarka na ministrstvu za finance, ta pa se je pridružila izvršnima direktorjema Mateju Pircu in Andreju Lazarju.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.