12. 4. 2022, 14:41

Kakšen je karierni vzpon nekdanje PRIPRAVNICE Franca Matoza? TO so vse pojasnitve

Franci Matoz/Nina Marin/fotomontaža

Nekdanja pripravnica Franca Matoza je pod drobnogledom slovenske javnosti. Katere položaje zaseda danes? 

Nina Marin je po javno dostopnih podatkih junija 2018 magistrirala iz prava na mariborski pravni fakulteti. Od takrat je po navedbah v življenjepisu študentka doktorskega študija na isti fakulteti, že marca 2018, pred koncem magistrskega študija, pa je začela delati kot pripravnica v odvetniški pisarni Francija Matoza, odvetnika premierja Janeza Janše.

Marca 2020 se je preselila v kabinet finančnega ministra Andreja Širclja, kjer še vedno opravlja dolžnosti vodje pravne službe. 30-letna pravnica je tudi direktorica Istrabenza in članica uprave Istrabenz Turizma. Obetal se ji je še tretji, a je kandidaturo konec marca umaknila.

Tu omenimo, da je bilo njeno ime še pred kratkim navedeno na spletni strani (posnetek zaslona spodaj), po novem ga ni več, pri čemer je na dnu spletne strani podatek, da je bila stran zadnjič spremenjena 18. oktobra lani (kar očitno ne drži), so zapisali na N1. 

Spletna stran ministrstva za Finance

Slovenijo zastopa v pomembnih finančnih institucijah

Marin je po podatkih na spletu tudi članica odbora direktorjev Evropske investicijske banke (EIB), kjer zastopa Slovenijo, in Šircljeva guvernerska namestnica v Evropski banki za obnovo in razvoj (EBRD).

Na vprašanje, ali je za predstavniške položaje v teh institucijah avtomatsko imenovan vsakokratni vodja službe za pravne zadeve, so na ministrstvu za N1 dejali, da je bila Marin “predlagana s strani ministrstva za finance glede na naravo dela, ki ga pokriva znotraj ministrstva”, imenovala pa jo je vlada. 


Marin je obenem nadzornica dveh podjetij in tik pred tem, da zasede še tretji nadzorniški položaj. Novembra 2020 so jo Slovenske železnice, ki jih vodi Dušan Mes in med drugim nadzira Matoz, imenovale v nadzorni svet SŽ-ŽGP

Na ministrstvu na vprašanje, ali je Marin kot uradnica s prevzemom direktorskega položaja v konfliktu interesov oziroma ali njeno delo v Istrabenzu vpliva na videz nepristranskosti kot uradnice, odgovarjajo, da “ni nikakršnega konflikta interesov”.


Kot članica nadzornega sveta in komisije nadzornega sveta ter predsednica revizijske komisije je v letih 2020 in lani skupaj prejela 12.800 evrov neto, povprečno okoli 950 evrov neto na mesec.

V sredini marca jo je DUTB predlagala še za imenovanje v nadzorni svet Mladinske knjige – Založba. Skupščina bo 28. aprila, štiri dni po volitvah, poročajo na N1. 

Preberite tudi: 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord