R.S. | 8. 1. 2023, 15:01

Verjetno bo letošnji januar najtoplejši od začetka meritev

Profimedia

Prve dni januarja namesto snega in mraza zaznamujejo nenavadno visoke temperature.

Januar se je začel z zelo toplim vremenom, pa ne le nad večjim delom Evrope, tudi v Sibiriji in nad vzhodnim delom ZDA je močno pretoplo, poroča ciklon.si. Verjetno bo letošnji januar najtoplejši od začetka meritev.

Trenutno je mrzlo v Rusiji, Moskva ima -15 stopinj Celzija. Vendar bo mraz hitro popustil. Jutri nas čaka sprememba vremena, predfrontalni jugozahodnik piha že nekaj časa in čaka nas vremensko pester dan. Lahko tudi zagrmi, zlasti v južnem delu. Meja sneženja se bo ob koncu padavin spustila na okoli 800 - 1000 metrov.

V gorah lahko zapade precej snega

Če bo obveljala napoved evropskega modela nas od nedelje 15. januarja čaka kar nekaj dni spremenljivega vremena z razmeroma nizko mejo sneženja. V gorah pa bi lahko zapadlo kar precej novega snega. 

Jutri bo oblačno in deževno, sprva bo ponekod še pihal jugozahodni veter, popoldne bo zapihal severni veter, na Primorskem zmerna burja, meja sneženja bo sprva na okoli 1500 metrov ob koncu padavin popoldne in proti večeru pa se bo spustila na okoli 900 metrov, napoveduje Gregor Skok. Dopoldne bo še razmeroma toplo med 4 in 10 stopinj Celzija, popoldne se bo ohladilo.

V torek zjutraj se bo od zahoda zjasnilo, ponekod bo nastala megla. Čez dan bo prevladovalo večinoma sončno vreme, pihal bo severni veter, ki bo na severovzhodu okrepljen. Najvišje temperature bodo med 5 in 10 stopinj Celzija, na Primorskem do 12 stopinj Celzija. V sredo bo deloma sončno z nekaj visoke koprenaste oblačnosti, ki jo bo največ na severu. Najvišje temperature bodo med 4 in 9 stopinj Celzija, na Primorskem do 11 stopinj Celzija.

Profimedia

V četrtek bo sprva oblačno, občasno bo rahlo deževalo, nad okoli 600 metrov pa bo rahlo snežilo. Dopoldne bodo padavine povsod ponehale, čez dan se bo od zahoda zjasnilo. Najvišje temperature bodo med 2 in 7 stopinj Celzija, na Primorskem do 10 stopinj Celzija. V petek bo deloma sončno z nekaj spremenljive oblačnosti, ponekod bo zapihal jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 4 in 10 stopinj Celzija.