Uredništvo | 17. 2. 2024, 21:30

Zavajajoča objava, ki je vznemirila javnost: bi se moral Jaša Jenull zaradi neresničnih namigovanj opravičiti?

Igor Kupljenik/Bobo

Informacije, da naj bi na medicinski fakulteti kot primarna razloga za študij medicine navajali ugled in denar, so se izkazale za lažne.

V obdobju, ko na slovenskih fakultetah in srednjih šolah potekajo informativni dnevi, je številne uporabnike družbenih omrežij vznemirila objava političnega aktivista Jaše Jenulla, ki je prikazovala eno od projekcij na predstavitvi študijskega programa na Medicinski fakulteti. Ob njej je avtor namigoval, da naj bi na fakulteti kot razloge za opravljanje zdravniškega poklica na prvih mestih navajali ugled, denar in pripadnost izbrancem.

Mnogi so objavo nekritično delili

"Sredi najdaljše zdravniške stavke danes na informativnem dnevu Medicinske fakultete! Razlogi za opravljanje zdravniškega poklica: Na prvem mestu ugled in denar, čisto na dnu spiska pa pomagati sočloveku? A je to mišljeno kot nekakšna neslana šala?" je v objavi na Facebooku, ki je med uporabniki nemudoma sprožila val ogorčenja, zapisal Jenull.

Mnogi uporabniki so objavo nekritično delili, ne da bi se vprašali, ali je bil kontekst projekcije na predstavitvi pravilno predstavljen.

Na namigovanja so se kmalu odzvali na ljubljanski medicinski fakulteti, kjer so pojasnili, da so interpretacije prosojnice, ki jo je predstavil dekan Medicinske fakultete Igor Švab, napačne in iztrgane iz konteksta. "Žal se je zgodilo, da je bila interpretacija prosojnice popolnoma napačna in neustrezna ter ne odraža dejanskega sporočila," so zapisali.

Sporočilo fakultete ravno obratno

"Napačne interpretacije nas obtožujejo, da naj bi naša fakulteta oglaševala študij medicine in dentalne medicine z obljubami o potencialnem zaslužku in ugledu bodočih zdravnikov, ter da naj bi zaslužek in ugled predstavljala kot primarna motivatorja za odločitev za študij na naši fakulteti. Želimo poudariti, da to ne ustreza resnici," so dejali v objavi.

Kot so pojasnili, je bila prosojnica namenjena ravno obratnemu sporočilu, in sicer osvetlitvi napačnih motivov za študij medicine. "Naš cilj je bil izpostaviti, da denar in ugled nista pravilna razloga za izbiro tega študija, temveč je prava motivacija pomoč soljudem in skrb za njihovo zdravje," so poudarili.

Da je bila Jenullova objava zares iztrgana iz konteksta, je potrdilo tudi več videoposnetkov predstavitve, kjer je jasno slišati, o čem je bilo govora med prikazom domnevno sporne prosojnice, ob kateri se je dekan Igor Švab uvodoma vprašal, zakaj bi človek želel študirati medicino? "Zakaj ja, zakaj ne?"

Edini relevanten razlog je pomagati človeku

"Razlogi za to so različni. Ugled, denar, pripadnost izbrancem, ampak ključni, tisti najpomembnejši in edini, ki je relevanten, je pomagati človeku," je dijakom, ki se zanimajo za študij pri njih, dejal Švab. "Če tega razloga nimate, potem pojdite študirat kaj drugega. Medicina je za to, da pomagamo ljudem v stiski in v težavah, ne pa za to, da zaslužimo veliko denarja," je zaključil. 

Čeprav so se okoliščine posnetka tako nedvoumno razjasnile, pa aktivist Jaša Jenull svojih namigovanj kljub temu ni umaknil. Objavil je le opombo, ki deluje kot sprenevedanje: "Če je bila ta projekcija mišljena kot ironija ali provokacija je v tem trenutku, glede na stavko Fidesa za še višje plače, že zdaj najbolje plačanih zdravnikov (in njihovo primerjanje s čistilkami) precej neposrečena!" 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol