A. B. | 6. 9. 2022, 16:26

Pročelje Fotopuba vse bolj popisano: imamo odgovor policije, tako bodo ukrepali

Uredništvo/fotomontaža

Fotopub še vedno sameva. V tem času so si ga privoščili nepridipravi, ki so ga iznakazili, pristojno policijsko upravo smo prosili za pojasnila in izvedeli, ali gre za prekršek, ki je lahko tudi sankcioniran.

"Niti ena več" je eden izmed napisov, ki ga lahko preberemo na poslovnem objektu nekdanjega Fotopuba na Tivolski cesti v Ljubljani. Ta je pod vodstvom Dušana Smodeja v sklopu kulturno-umetniške dejavnosti deloval več let. Pred kratkim se je na Instagramu oblikovala skupina Proti nasilju Dušana Smodeja, kjer lahko še zmeraj preberemo več anonimnih pričanj o spolnem nasilju, ki naj bi ga ta nad njimi izvajal, zaradi česar je v teku tudi kriminalistična preiskava.

Pred kratkim so neznanci iz besede Fotopub nad vrati vhoda v poslovni objekt to spremenili v besedo "Obup", slab teden za tem pa lahko opazimo, da so stekla pročelja stavbe obarvali v rožnato-črne zapise: "Niti ena več!", "Ubijate ljubezen" in "Nasilje izvajajo nasilneži". 

Uredništvo

Jasni zapisi, ki so se na stavbi pojavili čez noč, bi lahko bili zaradi prekrška po zakonu o varstvu javnega reda in miru obravnavani tudi s strani policije. O tem smo se pogovorili s pristojnimi na Policijski upravi Ljubljana. 

Policija o grafitih ni bila obveščena

Po besedah pristojnih na Policijski upravi Ljubljana v primerih grafitiranja obravnavajo vsako prijavo in odreagirajo na zaznane krišitve, šele na samem mestu pa presodijo in ugotavljajo, ali gre za prekršek in morebitno kaznivo dejanje.

Prav tak primer so tudi navedeni grafiti, a do zdaj policija o njih ni bila obveščena. 

"Samo pisanje po objektih (grafiti) predstavlja prekršek po zakonu o varstvu javnega reda in miru," so razjasnili in dodali, da so sankcije predpisane v 13. členu. "Glede na namen storilca gre lahko tudi za storitev kaznivega dejanja kar pa predpisuje Kazenski zakonik (KZ-1): Javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti," so še pripomnili. 

Facebook/UGM/Uredništvo/fotomontaža

"V kolikor je z dejanjem nastala materialne škoda, lahko oškodovanec poda predlog za pregon kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari," k našemu vprašanju o nadaljnjih postopkih pripomnijo pristojni. Pri tem pojasnjujejo, da prijava ni bila podana, grafiti pa trenutno še niso del policijske preiskave. "V kolikor gre za objekt posebnega kulturnega pomena in podobno, gre lahko tudi za podan sum kaznivega dejanja poškodovanje ali uničenje stvari, ki so posebnega kulturnega pomena ali naravne vrednote," so še dodali in zaključili:

"Nadaljnje postopanje glede odstranitve je v pristojnosti lastnika oziroma upravljalca objekta." 

Kriminalistična preiskava ostaja nespremenjena

Prosili smo tudi za pojasnila v zvezi s stanjem kriminalistične preiskave, na kar so nam odvrnili, da od zadnjih javnih sporočil o poteku preiskave, ki je zaradi krajev prebivališč žrtev dobila tudi mednarodne razsežnosti, novih informacij ni. Še vedno opravljajo razgovore, kot pa so nam pojasnili, številčno prijave žrtev trenutno ne naraščajo. 

Instagram/Smemetnjak

Spomnimo, da je v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav je za televizijo pred kratkim zagotovil, da od prvega trenutka intenzivno in z izredno velikim številom kriminalistov in policistov preiskujejo obtožbe. Pogovarjajo se z vsemi, ki bi kaj vedeli o zabavah, na katerih naj bi bila prisotna tudi droga za posilstvo. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord