STA/P.M. | 29. 3. 2023, 19:03

Ali res odhaja? Bešič Loredan pojasnil domnevne grožnje z odstopom

Žiga Živulovič jr./Bobo

Je odgovornost glede napovedane zdravstvene reforme prevelika in se je odločil za ta korak? 

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je zanikal, da bi bil na mizi njegov odstop, v kolikor ne bodo uspeli poenotiti stališč o izhodiščih strukturne prenove ZZZS. Po njegovih besedah je šlo za "medijsko bombico", kaj se dogaja za zaprtimi vrati in kako vsak razume svojo odgovornost, pa da je stvar posameznika. Njegove besede je drugačen kontekst postavil dr. Erik Brecelj, novi vodja strateškega sveta za zdravstvo. Za Pop Tv dejal, da je do tovrstnih groženj ministra prek posrednikov prišlo.

Obisk državnih sekretarjev na ZZZS

V medijih so se v zadnjih dneh pojavile informacije, da naj bi na zadnji seji strateškega sveta za zdravstvo državna sekretarja Tjaša Vidic in Tadej Ostrc zagrozila z odstopom ministra Bešiča Loredana, če ne bodo uspeli poenotiti stališč o izhodiščih reforme oziroma strukturne prenove Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

V torek so na ministrstvu zapisali, da se minister četrtkove seje strateškega sveta ni udeležil, besede glede odstopa pa da so bile izrečene v kontekstu, da se minister zaveda "svoje politične odgovornosti do podpisanih zavez koalicijskih partnerjev in je glede na status strateškega sveta kot posvetovalnega telesa treba priti v okviru predvidenih časovnic do vsebinsko primernih predlogov, ki sledijo korakom prenove zdravstvenega sistema".  poudarili.

Bešič Loredan: politične zaveze so jasne

Zdravstveni minister je dejal, da o njegovem odstopu "ni bilo nikoli govora". Na ministrstvu za zdravje po njegovih besedah nadaljujejo z delom, časovnica zdravstvene reforme in politične zaveze so jasne, kar je edina prava pot, je prepričan Bešič Loredan.

O tem, ali sta državna sekretarja brez njegovega soglasja svarila pred ministrovim odstopom, je dejal, da gre očitno za "medijsko bombico". "

Na novinarsko vprašanje, s kakšnim sporočilom sta torej državna sekretarja prišla na sejo strateškega sveta, pa je odgovoril, da ni bilo nobenega sporočila. Sam ne bom odstopil, delam na polno in ekipa dela na polno, tako da ne vidim tu nobenih težav in tudi ne nobenih objektivnih dejstev, da bi kakorkoli odstopil," je še dejal.

Minister ima podporo stranke

Vodja poslancev največje vladne stranke Gibanje Svoboda Borut Sajovic je ob tem zatrdil, da še ni srečal ministra ali državnega sekretarja, ki bi bil tako "zakopan v delo ali tako angažiran".

Poudaril je, da celotna ministrska ekipa uživa podporo poslancev Svobode, Bešič Loredan pa da ni človek, ki bi se predal ali odstopil s porazom. V opozicijskih SDS in NSi v grožnjah z odstopom ne vidijo smisla, strinjajo pa se, da minister za zdravje nosi politično odgovornost za izvedbo reforme zdravstvenega sistema.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.