J. B. | 30. 3. 2023, 11:21

Je premier Golob razkril podrobnosti iz zasebnega življenja, da bi prikril precej bolj pereče težave?

Armin Durgut/PIXSELL/Bobo

Slovenski premier je z nedavnim intervjujem o svojem zasebnem življenju dvignil veliko prahu. Kaj je bil njegov namen javnega razkritja?

Robert Golob je dolgo časa molčal o svojem zasebnem življenju, nato pa v torek v intervjuju v oddaji Preverjeno na televizijski postaji POP TV razkril vse in še več. Na prvi pogled je bil iskren, da bi bil težko bolj. Toda, ali je bil res? Marsikdo se sprašuje tudi: zakaj se je premier vlade za takšno potezo odločil prav zdaj? Navsezadnje je bilo njegovo zasebno življenje že vrsto mesecev poprej tarča javnih debat, ugibanj in namigovanj.

Logika odvračanja pozornosti

Je morda naključje, da je to storil v trenutku, ko priljubljenost njegove vlade strmo pada? Filozof Boris Vezjak je v pogovoru za N1 izrazil prepričanje, da se za vsem tem skriva predvsem dobro premišljen piarovski manever.

Borut Živulović/Bobo

"Predsedniku vlade in njegovi vladi ne gre najbolje na vrsti področij, predvsem pri reševanju reform, nekatere so se namreč popolnoma zataknile, v intervjuju pa je na neki način izrekel tudi nezaupnico finančnemu ministru Klemnu Boštjančiču. Tako da je logika odvračanja pozornosti od težav te vlade nekako jasna. Drugi razlog pa bi lahko bil, da javnost postaja vedno bolj nezadovoljna s pojasnili glede njegove zasebnosti in nastopi njegove nove partnerice Tine Gaber," je za N1 dejal Vezjak.

Vezjak je ob tem prepričan, da se je Golob za takšno potezo odločil tudi v želji, da bi izboljšal javni vtis, ki ga je v zadnjem obdobju v javnosti pustila "spletna vplivnica" Tina Gaber.

Kontrola škodljivih učinkov

"Golob je želel Tino Gaber prikazati kot srčno, prijazno, tankočutno osebo z veliko občutka za ljudi in živali ter da je vtis v javnosti o njej popolnoma napačen. Njegovo potezo razumem tudi kot neke vrste ‘damage control’ oziroma kontrolo škodljivih učinkov," je za N1 poudaril Vezjak.

Bobo

Po zadnjem Golobovem nastopu so bili tudi takšni, ki so se spraševali, zakaj je premier sploh čutil potrebo po tem, da z javnostjo deli svoje zasebno življenje. Češ da bi ga morali državljani soditi predvsem po političnem uspehu, medtem ko naj bi bilo zasebno življenje prav to - torej zasebno.

Javnost ima pravico vedeti

"Interes javnosti postane višji, ko so v zgodbo vključeni politiki, ki dolgujejo svojo politično pozicijo volivcem na podlagi programa. Recimo, da je ideološko takšen, da se zavzema za družinske in krščanske vrednote. In če ima takšen politik novo partnerico, a je ob tem še vedno poročen, ima javnost pravico vedeti, da tak politik ne ravna v skladu z normami, na podlagi katerih je bil izvoljen," je poudaril Vezjak.

Profesor na ljubljanski fakulteti za družbene vede  Marko Milosavljević je medtem mnenja, da se vsak politik sam odloča o tem, kako velik vpogled v svoje zasebno življenje bo dovolil javnosti.

"Vsak politik se o tem odloča v skladu s svojimi osebnimi pogledi, potrebami in tudi stališči do tega, kakšen odnos ima do svoje zasebnosti. Nekateri veliko razkrivajo, nekateri zelo malo. Vsak si zasebnost določa sam, hkrati pa mora upoštevati, da s tem, ko vendarle odpre javnosti v svoje zasebno življenje, na neki način odpira Pandorino skrinjico," je prepričan Milosavljević.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol