M. P. | 27. 4. 2022, 20:39

Je naše gorivo res cenejše kot v sosednjih državah?

Profimedia

Gotovo vam niso tuji posnetki avtomobilskih vrst Italijanov, ki čakajo, da bodo lahko pri nas kupili cenejši bencin. Poglejmo, če se našim sosedom še vedno splača napolniti tank pri nas.

Po pregledu cen naftnih derivatov v tujini na spletni strani Plinske črpalke, ki ma najbolj sveže podatke, Italijani trenutno za 95-oktanski bencin iz prihrankov odštejejo 1,762 evra na liter, medtem ko za liter diezelskega goriva odštejejo 1,761 evra na liter. Kar v primerjavi s slovenskimi cenami pomeni, da se jim še vedno splača k nam čez mejo. Pri 50-litrskem tanku bencina bi Italijani prihranili kar 12,95 evra, medtem ko bi pri 50 litrih dizelskega goriva prihranili 11 evrov.

Cena litra 95-oktanskega bencina je v Sloveniji še vedno 1,503 evra, medtem ko je cena litra dizla pa na 1,541 evra. Kar pomeni, da za 50-litrski tank 95-oktanskega bencina trenutno plačamo 75,15 evrov, za 50 litrov dizla pa 77,05 evrov.

Pa poglejmo v Avstrijo

Po podatkih omenjene spletne strani v Avstriji liter bencin stane 1,693 evra, medtem ko je za dizel potrebno odšteti 1,801 evra. Že na pogled je očitno, da se našim severnim sosedom tankanje v Sloveniji vsekakor splača. Njihov 50-litrski tank bencina znaša 84,65 evra, dizelski pa 90,05 evra.

Hina/STA

In če izračunamo njihov prihranek, če se pripeljejo k nam: ta je v primeru bencina 9,5 evra, v primeru dizelskega goriva pa 13 evrov.

Kako je z madžarskimi cenami?

Na Madžarskem imata po podatkih sodeč bencin in dizelsko gorivo enaki ceni, in sicer je ta 1.292 evra. Gre za kar občutno nižjo ceno, kot je naša. Madžari tako za 50-litrov 95-oktanskega bencina kot tudi za 50 litrov dizla na bencinski črpalki odštejejo 64,6 evra.

Če primerjamo s slovenskim 50-litrskim tankom bencina, Madžari pri enaki količini plačajo 10,55 evra manj. Za 50 litrov dizla sosednji Madžari v primerjavi s Slovenci plačajo 12,45 evra manj.

Lahko bi zaključili, da bi Slovenci sicer 'bolje prišli skozi' na Madžarskem. A se je treba seveda tja in nazaj tudi peljati. 

Profimedia

In Hrvaška?

Nekoč je bila navada mnogih Slovencev, da so med potjo proti hrvaški obali nekje tik za mejo 'na polno' natankali. A ta navada in računica se zdaj spreminjata.

Hrvaški liter bencina trenutno stane 1,65 evra, medtem ko je dizel pri njih 1,79 evra. Višja cena pri obeh za Slovence pomeni, da zdaj raje tankamo doma. Njihov 50-litrski tank bencina bi nas stal 82,5 evra, dizelski pa 89,5 evra. In še izračun: 7,35 evra več kot doma bi Slovenci na Hrvaškem odšteli za 50-litrov bencina, pri enaki količini bi za dizel plačali krepkih 12,45 evra več.

Slovenske cene med najnižjimi v EU

Podatki evropske komisije sicer kažejo, da ima Slovenija že vrsto let ene najnižjih maloprodajnih cen goriv med članicami EU. Trditev velja za povprečne cene goriv v EU, kot tudi glede na maloprodajne cene v sosednjih državah, upoštevaje tudi slovenski BDP.

Podatki tudi kažejo, da so bile maloprodajne cene bencina in dizelskega goriva pred regulacijo nižje kot v Sloveniji le v Bolgariji, na Madžarskem in Poljskem. V drugih 23 članicah EU so bile višje.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord