M. P. | 27. 4. 2022, 18:35

Za vas smo preračunali, KOLIKO boste prihranili, če se pred majem odpravite po gorivo

Bobo

Po nekaterih napovedih bi nas lahko že s 1. majem dočakale nove podražitve goriv. Vas zanima, za koliko bi se lahko zvišale cene? 

Cena litra 95-oktanskega bencina je po odločitvi vlade v odhajanju od sredine marca omejena na 1,503 evra, medtem ko je cena litra dizla pa na 1,541 evra. Kar pomeni, da za 50-litrski tank 95-oktanskega bencina trenutno plačamo 75,15 evrov, za 50 litrov dizla pa 77,05 evrov.

A to bi se lahko že kmalu spremenilo, kajti če vlada do konca aprila zamrznitve cen ne bo podaljšala, bi lahko že s 1. majem sledile nove podražitve.

Kakšna bi lahko bila nova cena bencina?

Bencin bi se s sprostitvijo cen – ob predpostavki sledenja trgovcev prejšnji praksi zasledovanja marže približno devetih centov na liter – povzdignil prek 1,6 evra za liter, pišejo Finance.

Če bo ob tem sledila še odprava znižane trošarine, ocenjujejo, da bi liter lahko stal okoli 1,63 evra. Ob tem dodajajo, da ob veliki nihajnosti cen na mediteranskih borzah napoved ostaja otežena. Nižja bi sicer utegnila biti, če bodo trgovci za vnovično oblikovanje cen jemali drugačno obdobje, a bi bilo težko, da bi lahko bila nižja od zdajšnje.

Upoštevajoč zgornjo napoved dviga cen, bi tako za 50-litrski tank bencina po 1. maju po novem plačali 81,50 evrov. V primerjavi s trenutno ceno, bi torej z mesecem majem plačali 6,35 evrov več.

Kaj pa cena dizelskega goriva?

Cena dizla bo z novim mesecem presegla 1,80 evra za liter, izhaja iz ocen Financ. Osrednja napoved ob predpostavki podaljšanja obdobja znižanih trošarin (0,33 evra na liter, kolikor znaša trošarina do konca aprila) znaša 1,82 evra za liter dizla, ob sprostitvi trošarine na prejšnjo raven pa ocenjujejo, da bi liter lahko stal približno 1,89 evra. Tako bi lahko po novem za 50-litrov dizelskega goriva plačali 94,50 evrov.

Izračunali smo, da bi v primeru dviga cene po novem za 50-litrski tank plačali 17,45 evrov več.

Bobo

Ob tem še dodajajo, da podobno kot za bencin tudi za dizel velja, da se v vseh minulih letih računanja še nikoli niso srečali s tako visoko ceno na mediteranskih borzah, kot jih spremljajo zadnji mesec in pol. Zasluge za to ima tudi šibkejši evro, navajajo Finance.

A opozarjajo, da je enako kot pri bencinu tudi pri dizelskem gorivu možnost napake tudi ob vseh predpostavkah (enaka marža in odločitev vlade, da ukrepov ne podaljša) velika.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol