10. 7. 2022, 21:38

Je tudi vam že bilo preveč vroče? Potem teh vremenskih napovedi zagotovo ne boste veseli

Profimedia/fotomontaža

Konec junija nam je vreme zares pokazalo zobe, dosegli smo tudi nov temperaturni rekord. A osvežitev kljub napovedim vremenoslovcev ne bo trajala tako dolgo, kot smo pričakovali. 

Že naslednji teden bo Slovenijo po vsej verjetnosti zajel nov vročinski val. "Najbolj vroče bo v četrtek," je za N1 povedal Jure Cedilnik, meteorolog Agencije za okolje (Arso).

Letošnje poletje bo eno najtoplejših 

Letošnje poletje bo, kot kaže, eno najtoplejših od začetka meritev, so zapisali na N1. 

Povprečna junijska temperatura je bila v Sloveniji tretja najvišja do zdaj, 28. junija pa so v Vipavi, na vremenski postaji Podnanos, namerili 38 stopinj Celzija, s tem pa je padel tudi nov slovenski junijski temperaturni rekord.

"Že naslednji teden bo dotok hladnejšega zraka manj izrazit, dokler ne bo povsem ponehal. Nad naš del Evrope se bo nato razširil anticiklon, Slovenija pa se bo znašla v njegovem središču. K nam bo prišla bolj topla južnoevropska zračna masa, pričakovati pa je, da bodo temperature precej narasle. Najbolj vroč dan bo četrtek," je vremensko dogajanje v prihodnjih dneh opisal Cedilnik za N1. 

Profimedia

V petek naj bi Slovenijo sicer zajela manjša vremenska motnja, ki bo prehodno osvežila. Nato zopet sledi občuten dvig temperatur.

Lahko temperature presežejo 35 stopinj Celzija?

Na Ciklon.si so zapisali, da bi lahko vrtoglave temperature zajele celotno Slovenijo, a ob tem pojasnili: "Temperature lahko več dni zapored presežejo 35 stopinj Celzija, kakšen dan pa tudi 40 stopinj Celzija."

A zaenkrat kaže, da je to le najbolj skrajen scenarij, kljub temu pa vse napovedi nakazujejo precejšnjo vročino, zlasti na vzhodu, pojasnjujejo na N1. Uradni temperaturni rekord za Slovenijo sicer znaša 40,8 stopinj Celzija, dosežen pa je bil 8. avgusta 2013 v Cerkljah ob Krki.

Da bo letošnje poletje pokazalo zobe, je v oddaji N1 STUDIO ocenil tudi meteorolog Brane Gregorčič. Kot so zapisali na N1, bo v drugi polovici julija nastopil izrazit vročinski val.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ