J. Z. | 8. 7. 2022, 13:13

Pripravite se: TE DNI bo peklensko vroče!

Profimedia

Zadnje padavine so poskrbele za nekaj ohladitve, vendar pa te ne bodo dolgotrajne, saj bi temperature že prihodnji teden lahko presegle 40 stopinj Celzija. Nas čaka najbolj vroče poletje v zgodovini?

Zadnje deževje je dobro namočilo presušeno zemljo, v Ljubljani je v 20 minutah padlo več padavin kot v celem juniju skupaj. "Toda to ne bo zmanjšalo suše, ta voda namreč ne seže do podtalnice," napoveduje vremenski portal Ciklon.si

Julij bo namreč še nekoliko bolj vroč, kot je kazalo na začetku tega meseca, je na njihovem Facebooko zapisal Gregor Skok

Najbolj vroče poletje doslej?

Lahko se zgodi, da je pred nami najbolj vroče poletje doslej. Kljub kratkotrajni ohladitvi se nam namreč po 13. oz. 14. juliju obeta občuten dvig temperatur. Prihaja nov vročinski val, ki bo verjetno dolgotrajnejši. 

Po najhujšem scenariju bi lahko imeli več kot 40 stopinj Celzija, če bo višinsko jedro ostalo dalj časa nad Sredozemljem in se začelo pomikati ob obalah Libije proti Maroku. 

V tem primeru bo nad Severno Afriko hladneje kot nad Evropo. Vroč afriški greben naj bi se okoli 18. julija razširil tudi nad območje Alp s temperaturami med 22 in 26 stopinj Celzija na nadmorski višini 850 metrov. To bi lahko pripeljalo do temperatur okoli 40 °C.

"To, kar smo videli, je le kontrolni zagon in eden izmed najbolj vročih scenarijev. Skupinski izračun 50 članov je seveda manj vroč, vendar kljub temu še vedno precej ekstremno, nad večjim delom Slovenije naj bi bila povprečna temperatura med sedem ali osem stopinj nad povprečjem 1991-2020," opozarja Skok. 

Profimedia

Kakšno vreme nas čaka v prihodnjih dneh?

V soboto bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, severni veter bo popoldne oslabel. Najvišje temperature bodo med 21 in 26 stopinj Celzija, na Primorskem do 30 stopinj Celzija.

V nedeljo bo deloma sončno, čez dan spremenljivo oblačno, tu in tam bo nastala kakšna ploha, spet se bo nekoliko okrepil severni veter, najvišje temperature bodo med 21 in 26 stopinj Celzija, na Primorskem pa do 30. Nato bo postopoma vse bolj vroče

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol