N. V. | 6. 7. 2022, 14:28

Narava pokazala zobe: rekordno nizke temperature in poplave mnoge prisilile v evakuacijo

Twitter RWwatchMA/Twitter GavinCoote/fotomontaža

Da je globalno segrevanje problematično bolj kot kadarkoli, dokazujejo tudi vremenske razmere v deželi tam spodaj.

Zima v tropskem severnem Queenslandu običajno zahteva nošenje majice s kratkimi rokavi in sandale, vendar zdaj vzhodna obala trepeta zaradi rekordno močnega mraza in nesezonskega mokrega vremena.

Vreme na severu Avstralije

Najvišja temperatura v Townsvillu je 3. julija dosegla samo 15,1 stopinje Celzija – približno 9 stopinje Celzija pod mesečnim povprečjem – in podrla prejšnji julijski rekord mesta (16,4 stopinje Celzija) iz leta 1979, poroča ABC News.

"Temperature so bolj podobne Melbournu ali nekaterim od tistih južnih prestolnic, kjer je to tipično zimsko vreme," je dejal gospod Clark.

Razlogi za tako nenavadno vreme?

Vremenski urad je za ABC News dejal, da je za nenavadno nizke temperature in mokre razmere kriva kombinacija gostih oblakov, ki jih spodkopavajo hladni južni vetrovi.

Rekorde pa dosegajo tudi močne padavine v državi. Te so v vzhodni Avstraliji povezane z globalnim segrevanjem: to so podnebni modeli napovedovali, da se bo zgodilo, ko se bo podnebje na Zemlji segrevalo.

"Ko se segrevajo oceani, to vodi do večjega izhlapevanja in večjega števila močnih padavin," piše ABC News.

Deževje

V državi se borijo tudi z močnimi poplavami. V Centralnem višavju so konec tedna zabeležili 45,5 milimetrov "konstantnega, močnega dežja".

Na desettisoče Avstralcev je moralo zapustiti svoje domove, na tisoče jih čaka na evakuacijo. Milijoni v Sydneyju in njegovi okolici pa se borijo s poplavljenimi cestami, plesnivimi domovi in dežniki, ki preprosto niso kos tej nalogi.

Britanski BBC News poudarja, da je v štirih dneh v Sydneyju padlo več padavin, kot jih v Londonu običajno pade v enem letu.

Do obsežnih poplav je prišlo, ker tla ob zaporednih obdobjih močnega deževja niso imela dovolj časa, da bi se ustrezno odcedila in posušila.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord