N. V. | 8. 6. 2023, 07:00

V Ljubljani v hotelu za 400 evrov na mesec? Preverili smo in dobili zanimive podatke

Profimedia

Pred časom je na Facebooku zaokrožila zgodba delavca iz tujine: za ves mesec bivanja v ljubljanskem hotelu z vključenim zajtrkom je plačal 400 evrov.

Cene nepremičnin v prestolnici Slovenije gredo v nebo. Najem garsonjere stane približno 600 evrov na mesec, najem enosobnega stanovanja približno 700 evrov na mesec, večsobna stanovanja pa težko dobite pod tisoč evrov na mesec – seveda, brez vključenih stroškov.

Pred časom nas je presenetila objava v skupini Stanovanjce, stanovanjce, kje si? Mali oglasi za nepremičnine na Facebooku. Moški iz tujine, ki dela v Sloveniji, je zapisal, da je dolgo iskal stanovanje v Ljubljani, a je vse predrago.

Zato zdaj biva v hotelu, kjer plačuje 400 evrov na mesec z zajtrkom vred.

Poleg tega, da je omenjena cena – proti cenam najema garsonjere – precej nizka, je še poudaril, da mu vsak dan snažilka čisti sobo, kar v najemniških stanovanjih zagotovo ni praksa. Bi pa si zagotovo mnogi tega želeli.

Preverili smo

Na več različnih hotelov v Ljubljani smo naslovili vprašanje, koliko bi nas stalo, če bi hotelsko sobo najeli za ves mesec. Izbrali smo hotele, ki imajo tri zvezdice ali manj, namreč zavedamo se, da bolj prestižen kot je hotel, višja je cena.

S Holiday Inn Express Ljubljana so nam odgovorili, da je v visoki sezoni pri njih težko ostati več kot ves mesec. Če bi že uskladili termine, pa bi cena za bivanje v njihovem hotelu znašala okoli 2000 evrov. Stanovalec v hotelu bi imel v ceno vključeno brezplačno parkirišče in bogat zajtrk, sobo bi vam očistili vsak dan, za spletni medij Metropolitan.si razložijo s Holiday Inn Express Ljubljana. "Po našem mnenju je bivanje v hotelu za ves mesec morda videti drago, vendar ima veliko prednosti. Gostje imajo v bistvu osebno tajnico na recepciji, ki lahko pomaga pri čemer koli," nam povedo.

Direktorica hotela B&B Hotel Ljubljana Park Adrijana Hauptman Vidergar nam pove, da v njihovem hotelu kar nekaj gostov ostaja dlje časa, tudi po več mesecev. Cena je odvisna od sezone: računajo med 55 evri in 80 evri na dan za bivanje z zajtrkom. Gostom, ki v hotelu ostajajo dlje časa, sobo očistijo enkrat na teden, drugih uslug ne nudijo. Tudi pranje perila se plača dodatno. Hauptman Vindergarjeva meni, da se stalno bivanje v hotelu ne splača: "Opcija ni optimalna."

Med hoteli, ki smo jih vprašali po ceni, je najcenejši Hotel Gloria. Tam boste za bivanje v hotelski sobi odšteli 1200 evrov na mesec – brez vključenega zajtrka.

Raziskava je pokazala, da se bivanje v hotelu dolgoročno nikakor ne splača – kljub visokim cenam nepremičnin v Ljubljani. Če se bodo še vedno vztrajno dvigale, pa je najbrž samo vprašanje časa, kdaj se bo cena najema garsonjere v Ljubljani izenačila s ceno najema hotelske sobe.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol