N.Z. | 22. 4. 2022, 11:20

Jelinčičev padec odmeva na družbenih omrežjih (so ga res rešile borilne veščine?)

Youtube/Tv Slovenija

Zadnje soočenje na TV Slovenija je bilo eno od tistih, ki jih zlepa ne bomo pozabili. V razgretem ozračju so brez vsake cenzure (in samocenzure udeležencev) na vse konce letele obtožbe in žaljivke. Na koncu je polovica od 12 predstavnikov parlamentarnih strank protestno zapustila studio. Od slednjih nam bo najbolj v spominu ostal prav odhod prvaka SNS.

Kot je bilo jasno videti, je Zmaga Jelinčiča najbolj zjezil besedni dvoboj z Robertom Golobom (Gibanje Svoboda). Vajen tega, da na soočenjih velja za najbolj odrezavega, je Jelinčič tokrat naletel na nekoga, ki mu ni ostal dolžan.

Po prvih ostrih izmenjavah in kar nekaj negodovanju nad tem, da nekateri predstavniki le težko pridejo do besede, je Jelinčiča zmotilo preveč prešerno Golobovo ponavljanje, da ob srečanjih z ljudmi opaža, kako se ljudje veselijo skorajšnjih volitev. Še več. Veselje naj bi bilo tako veliko, ’ljudje plešejo’. In prav to je s širokim nasmeškom nato ponovil še nekajkrat, nakar Jelinčič ni več zdržal in je v Goloba siknil, da ’ljudje plešejo tudi, ko so pijani’. 

Golob ga je trenutek zatem zavrnil, da je to seveda lahko res, a vztrajal, da plešejo iz veselja. Nato pa dodal nekaj, kar je Jelinčiča bolj prizadelo, kot je bil ta pripravljen tisti hip pokazati. Golob je namreč rekel: »Morda pa sklepate po sebi!«

Da je te vrste verbalni bumerang ’učinkovito zadel tarčo’, je postalo jasno, ko je več kot deset minut kasneje Jelinčič želel ponesrečeno vrniti ’milo za drago’ Golobu v svoji zaključni besedi, preden je protestno zapustil studio:

»Plešejo in ves čas plešejo in, gospod Golob, eni plešejo tudi pod vplivom … kokaina. Mislim, a tukaj mogoče kaj po sebi sodite?« 

Njegov poskus, da bi poravnal ’račune’, je žalostno zvodenel ob širokem nasmehu Roberta Goloba, ki je tudi tokrat sodeloval na soočenju prek Zooma z domačega kavča, saj je v karanteni zaradi potrjene okužbe s koronavirusom.

Jelinčič je nato v naslednjem trenutku protestno odkorakal iz studia in ob tem preveč pazil, da bi bila njegova hoja vzravnano ponosna, zaradi česar nato ni dobro videl še zadnje stopnice. Iz kadra televizijske kamere ga je tako vidno katapultiralo v zakulisje, kjer je nato grdo zaropotalo.

Vsi pogledi so se obrnili v smer, kjer je padel Zmago Jelinčič, voditelj soočenja je še vprašal: »Vse v redu, gospod Jelinčič?«, Jelinčič pa se je oglasil šele, ko ga je zbodlo vprašanje Goloba: »A je še živ?«, na katerega je z neprikritim sarkazmom uspel sikniti: »Na žalost ...«

Jelinčič je bil zgolj eden prvih, ki je zapustil sinočnje soočenje. Kmalu so mu sledili še Luka Mesec, Tanja Fajon, Ljubo Jasnič, Marjan Šarec in Alenka Bratušek. 

Ozadja (in odzivi)

Medtem ko je na družbenih omrežjih zaradi nerodnega Jelinčičevega padca završalo, prah pa se do danes ni polegel, je postalo jasno, kaj se je z Jelinčičem dogajalo potem, ko je zapustil soočenje.

Tole so med drugim po soočenju zapisali na RTV Slovenija:

Zmaga Jelinčiča je po padcu v svoji pisarni sprejel generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough. Jelinčič je nekaj pred 23. uro zapustil pisarno in dejal, da se k sreči ni poškodoval. Dodal je, da je k temu pripomoglo tudi to, da je nekoč treniral borilne veščine, močno pa je zaropotalo zaradi stola, ob katerega je zadel. Kot je še pojasnil, je soočenje zapustil zaradi izjav Roberta Goloba in Ivana Galeta.

Čivkali so

V nadaljevanju le še nekaj odzivov s Twitterja …