20. 5. 2022, 16:30 | Vir: STA

Jelko Gros ostro nad vedenje v Planici: "Takšna dejanja sodijo na dirkališča!"

Profimedia

Policija pri nadaljnji preiskavi dogajanja v Planici ni ugotovila elementov javnega zbiranja. Kljub temu so se odločili dogodke vzeti pod drobnogled. 

Policija pri nadaljnji preiskavi dogajanja v Planici, kjer se je v večernih urah zbralo večje število avtomobilistov in povzročalo hrup, ni ugotovila elementov javnega zbiranja. Bodo pa policisti preko sezone bolj poostreno nadzirali tudi ta segment.

Kot so pojasnili na Policijski upravi Kranj, pri petkovem in sobotnem dogajanju v Planici, ko so okoljevarstvene organizacije na območju v poznih večernih in nočnih urah naštele kar 250 vozil, niso ugotovili elementov javnega zbiranja. Zato tudi niso ugotovili morebitnega prekrška s tega področja.

Postopek so končali z ukrepi, ki so jih izvedli na licu mesta. Proti petim udeležencem so ukrepali zaradi naglega speljevanja in povzročanja hrupa iz vozil.

Okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green pa je prijavo dogodka podala tudi na Inšpektorat RS za okolje in prostor.

Profimedia

Kot so pojasnili na inšpektoratu, vsako pobudo za izvedbo inšpekcijskega nadzora evidentirajo in rangirajo glede na opisano kršitev v pobudi. Ko je pobuda na vrsti, se začne inšpekcijski postopek, v katerem se preveri in ugotovi dejstva in zbere dokaze. Sicer pa imajo pristojnost za ukrepanje po zakonu o ohranjanju narave tudi policija, kmetijska inšpekcija in naravovarstveni nadzorniki.

Kot so izpostavili v okoljevarstveni organizaciji Alpe Adria Green, so vplivi takšnih dogodkov na naravo velikanski. Planica je namreč ledeniška dolina, ki leži v TNP in bi morala tudi zaradi občutljivega ekosistema imeti še poseben režim varovanja.

Nordijski center: tovrstna dejanja sodijo na dirkališče

Med postopkom so policisti o dogajanju v Planici obveščali tudi javni zavod TNP in predstavnike Nordijskega centra Planica. Kot je pojasnil vodja nordijskega centra Jelko Gros, je šlo za samoorganizacijo lastnikov vozil, ki so se nenajavljeno pripeljali v Planico, pri čemer so bila vsa vozila tuje registracije.

Bobo

"Tovrstna dogajanja ne sodijo v Planico, sodijo na dirkališča. Vendar je samo organiziranost nemogoče predvideti in preprečiti," je izpostavil Gros. Na Policijski upravi Kranj pa so napovedali, da bodo prek sezone bolj poostreno nadzirali ta segment.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.