16. 5. 2022, 16:58 | Vir: STA

Kaj se je ponoči dogajalo v Planici, da je morala posredovati policija?

Profimedia

Konec tedna je nekdo pod poncami povzročal neznanski hrup. Moteče se je širil v Rateče proti Podkorenu in Italiji. Okoljske organizacije so poklicale policijo. Kaj je sledilo?

Društvo za naravo - Jalovec in okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green sta opozorila na večje število voznikov avtomobilov, ki so se ta konec tedna zbrali v Planici ter v nočnih urah povzročali velik hrup.

Policisti so zaradi naglega speljevanja in povzročanja hrupa ukrepali proti petim udeležencem, preiskavo pa še nadaljujejo.

Kot so sporočili iz Alpe Adria Green (AAG), se je v petek po 21. uri s podkorenske in italijanske strani proti Planici začela valiti kolona starih in športnih avtomobilov, večinoma avstrijskih in italijanskih registrskih oznak.

"Že ob vožnji proti Planici so proizvajali neznanski hrup, ki se je širil v Rateče, proti Podkorenu in Italiji," so poudarili. Tako je dogajanje zabeležila spletna kamera v Planici:

spletna kamera Planica

Kaj so počeli v Planici?

Na ugibanje lokalnega prebivalstva o tem, kaj se v Planici dogaja, so člani AAG in Društva za Naravo - Jalovec okoli 23. ure šli preverit stanje.

Kot so ugotovili, se je zaradi navala avtomobilov, kolona proti Planici začela že pod tekaškim mostom, v Planici pa je bilo parkiranih okoli 250 avtomobilov.

Prizori, kot jih je zabeležila spletna kamera, kažejo na to, da je bila Bloudkova velikanka med dogajanjem osvetljena:

Spletna kamera/fotomontaža

Pritiskali so na plin ter v mirnem nočnem okolju povzročali neznosen hrup in z nezaslišano hitrostjo ter hrumenjem vozili iz Planice do Ledin in nazaj.

Enako se je ponovilo naslednji dan. Člani organizacij so o dogajanju oba dneva obvestili policijo.

Obveščena policija

Kranjskogorski policisti so na lokaciji zaznali večje število vozil, ki naj bi bili del velike skupine.

Proti petim udeležencem so ukrepali zaradi naglega speljevanja in povzročanja hrupa iz vozil, so sporočili s Policijske uprave Kranj.

Med postopkom so policisti o dogajanju v Planici obveščali tudi Triglavski narodni park (TNP) in predstavnike Nordijskega centra Planica. Predstavnik slednjega je prišel na kraj dogodka in s policijo sodeloval pri praznjenju območja centra.

Nordijski center, Planica

Nordijski center, Planica

Profimedia

Policisti pa nadaljujejo zbiranje obvestil in če bodo ugotovili, da je šlo za organizirano javno zbiranje po predpisih o javnih zbiranjih, bodo ustrezno ukrepali.

V Društvu za Naravo - Jalovec in AAG takšne dogodke obsojajo, saj so po njihovi oceni njihovi vplivi na naravo velikanski.

Planica je namreč ledeniška dolina, ki leži v TNP in bi morala tudi zaradi občutljivega ekosistema imeti še poseben režim varovanja. O omenjenih dogodkih bo AAG obvestil tudi inšpekcijo za okolje in prostor.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.