6. 11. 2023, 08:35 | Vir: STA

Pritok v jezero Ledine še vedno velik, voda ogroža objekte

Facebook/posnetek zaslona/Občina Kranjska gora

V Ratečah voda iz presihajočega jezera Ledine po močnem deževju minuli konec tedna povzroča velike težave in ogroža sedem objektov.

Vodo iz jezera sicer prečrpavajo, a pritok je še vedno večji in podtalnica udarja v nekatere hiše, je razmere za Radio Slovenija davi pojasnil poveljnik regijskega štaba civilne zaščite za Gorenjsko Klemen Šmid.

"Imamo večji pritok v jezero kot z našo enoto za prečrpavanje večjih količin vode lahko prečrpamo vode iz jezera. Trudimo se, da bi ta nivo čim bolj zmanjšali, ker v nekaterih hišah že udarja podtalnica," je dejal Šmid.

Po poročanju radia vodo prečrpavajo z zmogljivostjo 900 kubičnih metrov na uro. Za prečrpavanje so morali položiti 800 metrov cevovodov po kanalu, ki so ga izkopali v soboto. Voda odteka na nižje ležeča zemljišča proti Podkorenu. Za znižanje gladine jezera Ledine in odtekanje vode po naravni poti naj bi potrebovali tri dni.

Iz Lovske družine Begunjščice pa so opozorili, da se je v zadnjem deževju sprožil blatni tok na neurejenem in nelegalnem odlagališču odpadkov v Spodnjem Otoku pri Radovljici. Gozdni prostor se je tam spremenil v zemeljski plaz in blatni tok, kjer več deset tisoč kubičnih metrov gradbenega odpada drsi v potok Peračica, je v sporočilu za javnost med drugim zapisal starešina lovske družine Andrej Avsenek.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol