5. 11. 2023, 19:03 | Vir: STA

Šestan tudi danes na terenu, drsenje plazov je ponekod še vedno možno

Žiga Živulovič jr./Bobo

Po državi še vedno skušajo sanirati škodo, ki jo je v preteklih dneh povzorčilo obilno deževje.

Naselji Ravne in Nemški Rovt po poročanju Radia Slovenija nista več odrezani od sveta, pristojni pa medtem nadaljujejo tudi sanacijo nekaterih drugih plazov v bohinjski občini. V Bohinju je poleg tega več objektov, med njimi zdravstveni dom in lekarno, zalila voda. Gasilci so jo prečrpali.

Umiril se je tudi plaz Blate v občini Kamnik, ki se je zjutraj začel premikati. Plaz v Jaznah v občini Cerkno prav tako ne ogroža več stanovanjskega objekta.

Kolesarska pot Mekinje - Godič ponovno razdejana pri Velikem jezu.

Kolesarska pot Mekinje - Godič ponovno razdejana pri Velikem jezu.

Facebook/Tanja Bucka

Zalita cesta Rateče-Planica

Večje težave medtem še naprej povzroča voda v presihajočem jezeru Ledina v Ratečah, ki ogroža sedem objektov. Po poročanju radia je na pomoč prispela enota za prečrpavanje večjih količin vode. Voda iz tega jezera je poplavljala že ponoči; med drugim je zalila cesto Rateče-Planica.

Civilna zaščita je zato odredila izkop kanala za odtekanje vode, a ta še vedno narašča.

Zjutraj se je nekoliko premaknil plaz Blate v občini Kamnik. Kot je povedal poveljnik civilne zaščite Kamnik Tomaž Zabavnik, so plaz pregledali z dronom in ugotovili, da se je zemljina že umirila. Gasilci sicer plaz še naprej stalno spremljajo, obenem pa se nadaljuje vzpostavljanje alarmnega sistema za opozarjanje prebivalcev na morebitno plazenje. Po Zabavnikovih besedah bo sistem vzpostavljen predvidoma v torek ali sredo. Doslej je dela upočasnjeval razmočen teren.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Spremljanje plazovne nevarnosti

Plaz, ki se je sprožil v naselju Jazne v občini Cerkno nad nenaseljenim stanovanjskim objektom, tega ne ogroža več, je povedal poveljnik prostovoljnega gasilskega društva Plužnje Tomaž Podobnik. Gasilci so plaz prekrili in ga bodo spremljali še naprej. Razmere v Jaznah si je po poročanju Radia Slovenija ogledal tudi poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Že v noči na petek se je plaz sprožil tudi v vasi Koseč v občini Kobarid. Razmere si je danes ogledal geolog, ki je dosedanje ukrepe ocenil kot zelo dobre, so sporočili iz štaba civilne zaščite za Severno Primorsko. V minulih dneh so namreč s strojno mehanizacijo uredili odvodnjavanje. V primeru stabilnega vremena plaz po oceni geologa najverjetneje ne bo drsel naprej. Stanovanjska hiša trenutno ni ogrožena.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord