Rebeka Sivka | 3. 11. 2022, 20:00

Leto dni po izginotju 11-letne Julije njen oče ni izgubil upanja: "Z mislijo na hčerko se zbudim in z mislijo nanjo grem spat"

Aleksandra Saša Prelesnik

Mnogi pravijo, da je ljubezen do otroka najmočnejša sila na svetu. To dokazuje tudi Peter Pogačar, oče pogrešane Julije. Zadnjih 365 dni vztrajno išče svojo edinko. Pri iskanju se sooča z veliko neznankami in bolečino, ki ga spremlja na vsakem koraku.

Julija Pogačar je 11-letna deklica, ki je izginila 3. novembra 2021. Z mamo Meliso Smrekar (prej Nataša Brumen) sta odšli neznano kam, Julijin oče pa se na vse pretege trudi izvedeti, kje točno se nahajata. 

Nenavadno slovo

Pred izginotjem je Melisa svojima sinovoma rekla, da gresta z Julijo za en teden na počitnice. O tem ni obvestila Julijinega očeta, Petra Pogačarja, s katerim sta že nekaj let živela ločeno. "Vse je bilo zavito v tančico skrivnosti. Klical sem jo, a je telefon zvonil v prazno. Doma je pustila skoraj vse, s seboj je vzela zgolj osebne dokumente. Računalnik, bančne kartice in telefon so ostali doma. Stanovanje je bilo praktično nedotaknjeno." 

Aleksandra Saša Prelesnik

Sinova, ki ju ima Melisa iz prejšnjih zvez, sta mu povedala, da je bilo slovo nenavadno. Mama jima ni hotela zaupati, kam se odpravljata, Julija pa je jokala, ko ji je polbrat dal igračo. Pogačar je prepričan, da je Julija vedela za pobeg in ob slovesu čutila bolečino. 

Pobeg naj bi Julijina mama načrtovala že dlje časa, možno je, da je imela načrt sestavljen že pred začetkom izbruha koronavirusa. Vpletena je v verski kult, ki verjame v več teorij zarote. 

V letu pred izginotjem sta mu Melisa in Julija namignili, da bi se umaknili nekam v naravo, najrajši v hribe. "Nikoli pa nisem niti za delček sekunde pomislil, da bi se ta ideja o hribih sprevrgla v pobeg. To je tako neverjetno dejanje, da človek enostavno ne pomisli na to. Poleg tega si nikoli nisem mislil, da bi bila Melisa sposobna narediti nekaj, kar bi ogrozilo njeno skrbništvo nad Julijo."

S seboj vzela 5000 evrov gotovine

Mama in hčerka sta se v tujino predvidoma odpravili s 5000 evri gotovine. Nahajali naj bi se na španskem ali portugalskem otoku, ki ima ugodno podnebje in je geografsko precej odmaknjen od kopnega. Policija aktivno išče Julijo in Meliso, vendar jima do zdaj še ni prišla na sled. Čeprav je policija seznanjena z vsemi podatki, pa se je Julijin oče odločil, da bo stvar vzel v svoje roke. Ustvaril je spletno stran Najdimo mojo hčerko Julijo, kjer prosi za pomoč pri iskanju. 

Aleksandra Saša Prelesnik

"Zadeva se je sprva počasi odvijala, sploh ker policija najbrž ni bila seznanjena z veliko primeri, kjer ima mama skrbništvo nad hčerko in nato z njo pobegne. Najbrž so verjeli, da se bosta vrnili, sploh ker sta rekli, da se odpravljata na počitnice. Prav tako ni bilo nobene zaznane poti, nobene druge indikacije." 

Pogačar se je kmalu po izginotju odločil, da se medijsko izpostavi. To je bila zanj težka odločitev, ker zelo ceni svojo zasebnost. Še težje je izpostavljal hčerko, vendar je prepričan, da je bila to prava odločitev. Sčasoma je začel dobivati prave namige, kontakte in informacije. 

Pogreša jo celotna družina

Od izginotja Julije mineva eno leto. Bliža se tudi božič, ki ga Julija naravnost obožuje. Z očetom je vedno nabirala mah za jaslice, skupaj sta postavljala smreko. Pred družino so težki dnevi. 

"Živim iz dneva v dan, ne delam nobenih načrtov, kaj bo v prihodnosti, ker nima smisla. Če bi si zamislil, da bo tukaj čez en mesec, bi bil najbrž razočaran, če bi vedel, da jo bom videl čez pet let, bi se mi najbrž zmešalo." 

Aleksandra Saša Prelesnik

Prvi meseci so bili za Pogačarja najhujši, saj je delal od doma in bil posledično veliko časa sam. Zdaj mu je nekoliko lažje, saj dela več ne opravlja na daljavo. Ob strani mu stojijo prijatelji in sorodniki, v prostem času se poskuša zamotiti z različnimi aktivnostmi.

"Na srečo sem pozitiven človek in borec. Vseeno pa se ne morem izogniti trenutkom, ko se mi skoraj zmeša. Z mislijo na hčerko se zbudim in z mislijo nanjo grem spat. Ne more biti drugače." Julija ima tudi dva starejša polbrata, ki ju je njeno izginotje izjemno prizadelo. "Še danes ne moreta čisto razumeti, kaj in zakaj se je to zgodilo."

Spomini ostajajo

Kljub bolečini je Julijin oče prepričan, da je glavna žrtev njegova hčerka, saj je izgubila očeta, polbrata, prijateljice, sošolke, šolo, skratka, njen vsakdanjik. Močno upa, da se je s tem dobro spopadla. Verjame, da se tudi hčerka njega spominja.  

"Julija me zagotovo ni pozabila. Kadar me je vprašala, kateri je najbolj vesel dogodek v mojem življenju, sem ji rekel, da je to dan, ko se je rodila. Kjerkoli že je, vem, da tega ni pozabila." 

Policisti prosijo vse, ki bi karkoli vedeli o pogrešanih osebah, da podatke sporočijo na najbližjo policijsko postajo ali pokličejo na interventno številko 113 oziroma anonimni telefon 080 1200. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord