R. K. | 18. 7. 2022, 07:29 | Vir: STA

Kaj počne slavni ameriški filmski igralec v Sloveniji?

Profimedia/Bobo/fotomontaža

Eno izmed vidnejših imen filmske industrije in dvakratni nominiranec za oskarja se te dni mudi v Ljubljani.

V sklopu 70. Festivala Ljubljana bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma na sporedu prav posebna predstava z naslovom Glasbeni kritik, v kateri v naslovni vlogi nastopa ameriški igralec John Malkovich. Spremljajo ga glasbeniki na violini, violi, violončelu, klavirju in flavti.

Profimedia

V predstavi združene izvedbe klasičnih del in kritiški odzivi nanje 

Gonilna sila projekta je Aleksej Igudesman, ki je študij violine končal na dunajski Akademiji za glasbo in uprizoritvene umetnosti, njegovi talenti in kariera, v kateri je sodeloval z vrsto priznanih glasbenikov, pa segajo tudi na področje kompozicije, dirigentske prakse, igralstva in komedije.

Glasbeni kritik je glasbeno-gledališka predstava, v kateri je Igudesman zabavno in provokativno združil izvedbe znanih del skladateljev preteklosti in sedanjosti, od Bacha, Beethovna do Piazzolle in Kančelija, in prvih odzivov kritikov nanje, ki se danes zdijo zaradi neodobravajočega tona nekoliko nenavadni, so zapisali pri Festivalu Ljubljana.

Profimedia

Malkovich se v predstavi vživi v vlogo glasbenih kritikov

Igudesman je k sodelovanju pritegnil ameriškega igralca Johna Malkovicha, ki je na odru  Festivala Ljubljana v vlogi pripovedovalca že stal leta 2017. Malkovich se s karizmatičnim nastopom povsem vživi v odklonilno in ponekod posmehljivo držo kritikov del glasbenih mojstrov, ki jim še danes radi prisluhnemo, so zapisali organizatorji. Predstava z izvirnim konceptom in prepričljivo izvedbo gledalce zabava in hkrati opominja, da umetnostni kritik vedno znova stopa po tankem ledu osebnih prepričanj, družbenih norm in resnične umetnosti, so dodali.

Nastopajo še So-Ock Kim (violina), Max Baillie (viola), Thomas Carroll (violončelo), Hyung-ki Joo (klavir) in Massimo Mercelli (flavta).

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ