28. 10. 2022, 16:10 | Vir: STA

Kaj prinaša izhodni covidni zakon, ki ga je sprejel državni zbor?

Žiga Živulovič jr./Bobo

Zdravstveni minister pravi, da gre za nujen odziv v primeru zdravstvene krize. Nekateri se z ukrepi ne strinjajo ...

Poslanci so s 47 glasovi za in 21 proti sprejeli zakon o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic covida-19 na področju zdravstva. Ob tem so sprejeli vsa dopolnila, ki so jih predlagali v koaliciji, in zavrnili dopolnila opozicijske SDS.

Za zakon so glasovali vsi prisotni poslanci Svobode, SD in NSi. Prav tako sta ga podprla poslanca narodnih skupnosti. Proti zakonu so glasovali v SDS, v Levici je proti zakonu glasoval Milan Jakopovič. Nataša Sukič, Tatjana Greif in Matej T. Vatovec pa so bili vzdržani.

Bešič Loredan o ciljih zakona

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je uvodoma pojasnil, da je osnovni cilj zakona zajezitev širjenja in blaženje posledic covida-19 ter zagotavljanje prožnosti zdravstvenega sistema in njegova pripravljenost na odzive v zdravstvenih krizah.

Zakon tako po njegovih besedah med drugim ureja denarne odškodnine za zaplete po cepljenju proti covidu-19 in zaradi zdravljenja covida-19.

Do 31. marca 2023 določa plačilo izolacij po potrjeni okužbi z novim koronavirusom iz državnega proračuna. Uvaja pravno podlago za ambulante za bolnike brez izbranega družinskega zdravnika, omogoča tudi plačevanje vseh opravljenih zdravstvenih storitev in nagrajevanje zaposlenih v javnih zdravstvenih zavodih po enakih kriterijih kot pri zasebnikih.

Profimedia

Podpora in pomisleki strank

V SD del rešitev zakona pozdravljajo, del rešitev pa pri njih "vzbujajo dvome in pomisleke o njihovih resničnih namenih". Poslanci SD bodo po napovedih, če bo prišlo do slabljenja javnega zdravstvenega sistema, na to opozarjali.

Še bolj kritični so bili do zakona v Levici, kjer so izpostavili skrb, bi lahko zakon vodi v nadaljnjo razgradnjo javnega zdravstvenega sistema.

Kot pravijo v NSi, predlog zakona med koalicijskimi strankami ni bil usklajen, kar ni dobro. "Želimo si, da se to v bodoče ne ponavlja," je poudaril Jožef Horvat. Kljub temu zakon predstavlja korak v pravo smer, zato je napovedal, da ga bodo v NSi podprli.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol