A. B. | 24. 10. 2022, 16:06 | Vir: STA

NIJZ svari: nekateri s koronavirusom okuženi že šestkrat

Anže Malovrh/STA

Čeprav število okužb s koronavirusom glede na trenutne podatke upada, so mnogi okužbo preboleli že večkrat. Več kot enkrat se je v Sloveniji doslej s koronavirusom okužilo 174.202 oseb, kažejo podatki NIJZ.

Ena oseba se je v Sloveniji z novim koronavirusom doslej okužila že šestkrat, dve osebi pa petkrat, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Več kot šestkrat se doslej glede na podatke NIJZ v Sloveniji ni okužil nihče.

Štirikrat se je s koronavirusom doslej okužilo 70 posameznikov, več pa trikrat - 5739 posameznikov. Dvakrat so okužbo s koronavirusom potrdili 168.390 ljudem, enkrat pa se je za zdaj okužilo 871.835 ljudi.

Skupaj so v elektronsko podatkovno zbirko oseb s pozitivnim rezultatom testiranja na koronavirus, med katere štejejo tako pozitivne rezultate PCR-testiranj kot hitrih testov, vnesli rezultate 1.046.037 oseb, so še sporočili z NIJZ.

Bobo

Kakšno je sedemdnevno povprečje? 

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 1385, kar je 20 manj kot dan prej. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa je 1067 oziroma 24 manj kot dan prej.

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v državi 22.666 aktivnih primerov okužb, kar je 318 manj kot dan prej.

Testiranje tudi iz grla

Če so strokovnjaki doslej priporočali odvzem brisa za testiranje na novi koronavirus iz nosno-žrelnega predela, je po novem odvzem brisa dovoljen tudi iz grla in sprednjega dela nosu. To določa posodobljeni algoritem testiranja na koronavirus, ki ga je ministrstvo za zdravje pripravilo v sodelovanju z delovno skupino za mikrobiološko diagnostiko in spremljanje, ki je del posvetovalne skupine NIJZ za spremljanje koronavirusa. Kot so na ministrstvu pojasnili, so spremenjena priporočila že posredovali izvajalcem testiranja na koronavirus.

Profimedia

Algoritem je podoben tistemu, ki ga je delovna skupina pod vodstvom mikrobiologinje Viktorije Tomič pripravila že v avgustu. Tomičeva je za STA pred časom pojasnila, da mora pri drugem primeru zdravstveni delavec bris najprej odvzeti iz žrela, nato pa še iz sprednjega dela nosu.

Trajanje izolacije ostaja pri sedmih dnevih

Kljub nekaterim informacijam, da bi se lahko trajanje izolacij ob okužbi s koronavirusom skrajšalo, pa se to za zdaj ne spreminja. Izolacijo je ob negativnem hitrem testu še naprej mogoče prekiniti sedmi dan po potrditvi okužbe.

Delovna skupina za klinično obravnavo in zdravljenje, ki jo vodi predstojnica ljubljanske infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc, pri posvetovalni skupini za spremljanje koronavirusa NIJZ, je namreč odločila, da za spremembo trajanja izolacij ni zadostnih strokovnih podlag, je razvidno iz zapisnika posvetovalne skupine, ki je objavljen na spletni strani NIJZ.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord