19. 10. 2022, 21:40 | Vir: STA

Strokovnjaki poudarjajo: "Treba je okrepiti nadzor nad covid okužbami"

Žiga Živulovič jr./Bobo

Je koronavirus nazaj s polno silo? Želijo tudi razširiti dostopnost do cepiv.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da je še prezgodaj za odpravo najvišje stopnje opozorila v zvezi s pandemijo covida-19, saj ta kljub nedavnemu napredku ostaja grožnja svetovnemu javnemu zdravju. To so prvič razglasili januarja 2020.

Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je dejal, da se strinja z mnenjem odbora. "Odbor je poudaril, da je treba okrepiti nadzor nad okužbami in razširiti dostop do testov, zdravljenja in cepiv za tiste, ki so najbolj ogroženi," je povedal na sedežu WHO v Ženevi.

Tedros je sicer priznal, da so se "razmere v svetu od začetka pandemije očitno izboljšale", vendar je opozoril, da se "virus vedno znova spreminja" in da "še vedno ostaja veliko tveganj in negotovosti".

Žrtve, ki jih je terjal covid

Od začetka pandemije covida-19 so pri WHO zabeležili več kot 622 milijonov potrjenih primerov in več kot 6,5 milijona smrti, čeprav so verjetno številke v resnici še precej višje.

Glede na svetovni pregled stanja, ki ga je predstavila WHO, je bilo v zadnjih 24 urah prijavljenih 263.000 novih primerov okužb, v zadnjem tednu pa je bilo prijavljenih 856 novih smrti zaradi covida-19.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec