19. 6. 2023, 19:50 | Vir: STA

Kaj se bo zgodilo z lokacijo pivovarne Laško Union v Ljubljani?

Bobo

Pivovarna v centru prestolnice deluje že več kot 150 let. Se obetajo spremembe? 

Spremembe na območju pivovarne Laško Union v Ljubljani so neizogibne, a srce pivovarne bo ostalo v prestolnici, je bil eden od poudarkov predstavitve projekta, v okviru katerega je podjetje ob pomoči študentov ljubljanskih fakultet raziskovalo arhitekturne in urbanistične potenciale, ki jih ponuja lokacija ljubljanske pivovarne.

Po nedavni dokončni selitvi proizvodnje piva iz Ljubljane v Laško na ljubljanski lokaciji pivovarne ostajajo upravna stavba podjetja, pivnica Union, muzej Union Experience, v prihodnje pa nameravajo tam zgraditi tudi mestno pivovarno, so na dogodku v prostorih ljubljanske arhitekturne fakultete o prihodnjih načrtih v zvezi z lokacijo pivovarne v Ljubljani dejali predstavniki pivovarne Laško Union.

Bobo

Poleg naštetega lokacija v Ljubljani ponuja tudi druge razvojne potenciale, kar je dokazalo več kot 100 študentov in mentorjev z ljubljanskih fakultete za arhitekturo in biotehniške fakultete, ki so na pobudo pivovarne ustvarili več arhitekturnih in urbanističnih rešitev.

Sodelovali bodo z lokalno skupnostjo

Kot je na okrogli mizi, na kateri so osvetlili namen raziskovalnega projekta, poimenovanega Srčni utrip lokacije Union, izpostavil direktor pivovarne Zooullis Mina, se želijo glede prihodnjih posegov v prostor na lokaciji v prestolnici posvetovati z lokalno skupnostjo in vsemi vpletenimi deležniki.

Ob tem je kot pomembno izpostavil ohranjanje dediščine in zgodovine pivovarne, ki na tej lokaciji deluje več kot 150 let. "Ne zapuščamo lokacije, tukaj bomo imeli še naprej svoje prostore, mestno pivovarno in muzej," je naštel in dodal, da morajo glede prihodnjih načrtov pridobiti tudi soglasje delničarjev.

Bobo

Da so študenti pri pripravi projektov upoštevali tudi koncepte trajnosti in zeleni potencial lokacije, ki je del t. i. severozahodnega zelenega klina, pa je poudarila mentorica študentov krajinske arhitekture z biotehniške fakultete Darja Matjašec. Med drugim so študenti med raziskovanjem območja, ki obsega štirikratno površino Trga republike, upoštevali tudi ugotovitve, da bodo Ljubljano v prihodnje močno pestile podnebne spremembe ter posledično vedno daljša obdobja visokih temperatur in skromnih padavin.

Po besedah predavatelja na fakulteti za arhitekturo in podžupana ljubljanske mestne občine Roka Žnidaršiča pa je treba v prihodnje glede lokacije pivovarne v Ljubljani najti sinergijske projekte, s pomočjo katerih bi lahko skupaj razvili določene dela znotraj tega mestnega prostora.

"Zdaj je faza, ko bomo lahko na podlagi vseh projektov, idejnih študij, ki jih imamo, prišli skupaj do generalne ideje, kaj so tiste ključne vrednote, s katerimi želimo projekt razvijati in narediti osnovo za naprej, da bomo lahko poleg poslovnega interesa zadovoljili tudi javni interes ter razvili primer dobre prakse," je podčrtal Žnidaršič.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord