R.S. | 24. 10. 2022, 22:02

Kaj storiti, če se nam na avtocesti bliža vozilo iz napačne smeri?

Infopot

Vožnja v napačno smer je ena največjih napak, ki jih lahko voznik stori na avtocesti. Je smrtno nevaren prekršek, s katerim voznik ogrozi sebe in ostale udeležence v prometu. 

Na ljubljanski obvoznici se je v nedeljo nekaj pred 12. uro med izvozom Bizovik v smeri Malenc zgodila huda prometna nesreča, v kateri je bilo udeleženih pet osebnih vozil slovenskih registrskih oznak. Dve osebi sta izgubili življenje na kraju nesreče, dve sta bili huje telesno poškodovani in se borita za življenje, še tri osebe pa so bile lažje poškodovane. Nesrečo je povzročil 86-letnik, ki je vozil v napačno smer

Vožnja v napačno smer je ena največjih napak, ki jih lahko voznik stori na avtocesti. Je smrtno nevaren prekršek, s katerim voznik ogrozi sebe in ostale udeležence v prometu. 

V letu 2020 je operativno-komunikacijski center policije prejel 98 obvestil o vožnjah v napačno smer, v letu 2021 pa 97 obvestil. V zadnjih dveh letih je bil na slovenskih cestah zaradi epidemioloških ukrepov promet zmanjšan, a vseeno je v napačno smer na avtocesto v povprečju zapeljal nekdo vsake 3,7 dni. InfoPot je pripravil nasvete, kaj storiti če se nam na avtocesti bliža vozilo iz napačne smeri. 

Zmanjšamo hitrost in se pomaknemo na vozni oz. odstavni pas, saj se večina vozil v napačni smeri znajde na prehitevalnem pasu. Vklopimo vse smernike, da pritegnemo pozornost voznikov, ki so za nami. Ko zavarujemo sebe, naj naš sopotnik (ali mi) pokliče policijo na številko 113 ali Prometno-informacijski center za državne ceste (PIC) na številko 1970.

Povprašali vas bodo po lokaciji, kjer ste opazili vozilo, ki vozi v napačno smer, po tipu vozila, barvi in če ste si morda zapomnili registrsko oznako. Vsaka od teh informacij bo v postopku koristna.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord