6. 6. 2022, 18:10 | Vir: STA

Ob visokem avstrijskem obisku: je bil dogovor o nadzoru na meji dosežen?

Bobo

Nova zunanja ministrica Tanja Fajon je sprejela avstrijskega kolega Alexandra Schallenberga. So naši odnosi s sosednjo Avstrijo dobri in katera vprašanja ostajajo odprta? 

Avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg se je v Ljubljani sešel z ministrico Tanjo Fajon, kasneje pa sta ga sprejela tudi premier Robert Golob in predsednik Borut Pahor.

Fajonova in Schallenberg sta sicer potrdila dobre odnose med državama, poudarila sta tudi pomen manjšin ter govorila tudi o razmerah v Ukrajini in na Zahodnem Balkanu.

Schallenberg: Zaenkrat ne vidimo alternative nadzoru na meji

Glede nadzora na slovensko-avstrijski meji je Fajonova dejala, da po oceni Slovenije ni potrebe zanj. Medtem je avstrijski gost dejal, da na Dunaju v luči vojne v Ukrajini zaenkrat ne vidijo alternative temu ukrepu. Vseeno pa si bodo z dialogom prizadevali najti rešitev, da se schengensko območje ohrani in da bodo razmere na meji spet take kot pred letom 2015.

Na Twitterju je Schallenberg izrazil zadovoljstvo nad srečanjem s slovensko kolegico in se zahvalil za sprejem.

Fajonova ga je obvestila o odstranitvi ograje na mejo s Hrvaško

Slovenija, kot je poudarila ministrica Fajon, ne vidi razlogov za ohranjanje nadzora na meji. Avstrijskega kolega je obvestila o načrtovani odstranitvi ograje na meji s Hrvaško, a mu obenem zagotovila, da bo Slovenija še naprej zagotavljala ustrezno zaščito zunanje schengenske meje.

Avstrija je leta 2015 na vrhuncu begunske krize uvedla nadzor na mejah s Slovenijo in Madžarsko ter tega ves čas podaljšuje. Nazadnje so ga sredi maja podaljšali še za pol leta, med razlogi pa navedli tudi vojno v Ukrajini.

Z Golobom o energetski situaciji

Golob in Schallenberg sta govorila o odnosih med državama ter osrednjih evropskih temah s poudarkom na energetski situaciji kot posledici ruske agresije na Ukrajino.

Govorila sta o pridobitvi alternativnih virov plina in ocenila možnosti širitve potenciala plinskega terminala na hrvaškem Krku ter v Rovigu v Italiji.

Schallenberg je predsedniku vlade Golobu prenesel čestitke avstrijskega zveznega kanclerja Karla Nehammerja in ga povabil na obisk v Avstrijo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord