M. P. | 6. 6. 2022, 07:30

Kdo je športnik, ki krati spanec Robertu Golobu?

Bobo

Zaradi njega pogosto spi le nekaj ur. Novi predsednik vlade je povedal, da ima posebno strast, ki se ji ne more odpovedati. Katero?

Vztrajen, svojeglav, vizionarski in izjemen matematik, ki je že v otroških letih razmišljal drugače od vrstnikov in zato izstopal,” so Roberta Goloba opisali prijatelji, sošolci in sodelavci.  

V nedeljski oddaji Fokus na Pop TV smo o novem slovenskem premieru izvedeli marsikaj novega. Med drugim tudi, da je preskočil razred in doktoriral pri 27-ih letih ter da je bil kajakaš na divjih vodah.

Reka Soča je bila njegova prva ljubezen

Za v Šempetru pri Novi Gorici rojenega Goloba se je ljubezen do vode začela v Soči, v kajakaškem klubu Soških elektrarn. Prijatelj iz kajakaških časov, svetovni prvak v kanuju dvosedu Andrej Grobiša, je novinarju Mihu Drozgu povedal: "Ne glede na to, da je bil sin predsednika kluba Valentina, ki je bil direktor soških elektrarn, Robert ni imel nobenih privilegijev. Moral se je podrediti skupinski dinamiki, ki je vladala tam, vsem nenapisanim pravilom in kajakaškemu kodeksu.”

Uredništvo

Na brzicah v Tacnu

Golobova strast do vode in kajakaštva se je nadaljevala tudi med študijem elektrotehnike v Ljubljani. Kot je povedal novinarju, je v študentskih letih redno hodil študirat v Tacen, kjer so tudi znamenite Tacenske brzice. “Melodija vode me je spravljala v stanje višje zavesti,” je dejal.

O svojem športnem duhu, predvsem pa o ljubezni do kajakaštva, je še dodal: “V športu se naučiš vztrajnosti, iščeš nove poti. Kajti tako kot svobode, se tudi reke ne da ustaviti.

Tacenske brzice na reki Savi na obrobju Ljubljane.

Tacenske brzice na reki Savi na obrobju Ljubljane.

Uredništvo

Originalen mislec in hiter govorec

O Golobu mnogi pravijo, da razmišlja drugače od večine, kar se je kazalo že v otroških in najstniških letih. V šolo je šel leto prej, četrti razred osnovne šole pa je preskočil.

Kot se spominja njegova gimnazijska sošolka, danes predstojnica Zgodovinskega inštituta Milka Kosa ZRC SAZU dr. Petra Svoljšak, tega, da je bil mlajši, ni bilo nikoli opaziti: "Lahko celo rečem, da je bil zrelejši od svojih sošolcev,” je povedala.

Ob tem je dodala, da so se v šoli prav vsi čudili, kako hitro je mali Robert govoril: “Njegov govor nekako ni mogel slediti njegovim mislim.

A kot opaža Svoljšakova, se je je njegov govor kasneje umiril.

O vrnitvi v politiko: “Čas je, da nehamo govoriti in začnemo delati”

Kot perspektivni energetski strokovnjak je bil že v zlatih časih LDS-a in vlad Janeza Drnovška državni sekretar, najprej na ministrstvu za gospodarstvo, nato pa na ministrstvu za okolje, prostor in energijo.

Ker si je zaželel novih izzivov, je leta 2002 odstopil in akademsko znanje ter politične izkušnje prenesel v gospodarstvo. Ustanovil je svoje tedaj garažno podjetje Strela-G.

Na nacionalni politični parket se je leta 2011 vrnil z Zoranom Jankovićem in Pozitivno Slovenijo. A o svoji zadnji, zmagovalni vrnitvi v politiko je povedal: “Čutil sem nemoč opozicije. Nisem več videl možnosti, da bi se stvari same od sebe premaknile. Strah me je bilo, da bo Janševa vlada ostala zgolj zato, ker opozicija ne more najti pravega recepta, kako ljudem vrniti upanje v boljšo prihodnost.

Bobo

Redno spremlja vse tekme Luke Dončića

Poleg ljubezni do vode je tudi goreč oboževalec košarkarske lige NBA.

Razlog, da je gledanje košarke NBA njegova velika strast, ki se včasih zavleče pozno v noč in še dlje, je zelo preprost: novi slovenski premier je navdušen nad Luko Dončićem.

Kot pravi, je zadnja štiri leta gledal vse njegove tekme. In čeprav je to včasih naporno, sploh zadnje čase, ko so bile tekme na vsake dva dni, se temu ne more odpovedati.

Profimedia

"Luka je res pravi fenomen," pravi Golob.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol