R. K. | 4. 8. 2022, 16:14

Pomagajmo 4-letnemu dečku, ki je zbolel za hudo obliko levkemije

Profimedia

Slovenci smo se že večkrat izkazali, ko je bilo treba stopiti skupaj in bolnemu otroku priskočiti na pomoč. Tokrat nas to tudi popolnoma nič ne stane.

Slovenijo pretresa zgodba štiriletnega dečka, ki je zbolel za hudo obliko levkemije. Do okrevanja mu lahko pomagajo matične celice primernega darovalca, a otrok nima sorojenca, od katerega bi jih lahko prejel. Darovalca skušajo najti v svetovni bazi, v katero se lahko v nekaj minutah vpišete tudi vi. Oddati morate le vzorec sline.

Profimedia

Pred dopolnjenim četrtim letom strašljiva diagnoza

Pri dečku, ki je bil popolnoma zdrav otrok, so starši malo pred četrtim rojstnim dnevom opazili prve simptome. Imel je otečene bezgavke. V roku tedna ali dveh so ga odpeljali k zdravniku, kjer so opravili preiskave. Nato je prišla strašljiva diagnoza - levkemija.  "Zdaj smo dva meseca na intenzivnem zdravljenju: kemoterapije in transfuzije. Ker njegovo telo ne proizvaja zdrave krvi, ves čas potrebuje prejemke krvi, plazme," je za 24ur povedal otrokov oče.

Število otrok, ki letno zbolijo za rakom, v zadnjih letih v Sloveniji narašča, a je uspešnost zdravljenja vse večja. Trenutno je skoraj 80 odstotna, poročajo v oddaji 24ur.

Profimedia

Ozdravi lahko s pomočjo darovalca matičnih celic

Dečku bi lahko pomagala presaditev matičnih celic, a je verjetnost, da bi bile celice staršev primerne, majhna. Sorojencev, med katerimi je skladnost po besedah Janeza Jazbeca iz Kliničnega oddelka za otroško hematologijo in onkologijo Pediatrične klinike UKC Ljubljana 25 odstotna, pa nima. Zdravniki zato primernega darovalca iščejo v registru prostovoljnih darovalcev kostnega mozga, ki jih je na svetu okoli 13 milijonov.

Registiriranih darovalcev je v Sloveniji manj kot 20.000, čeprav se je vpisati precej enostavno. Prijavite se lahko na spletni strani Daj se na seznam.

Po prijavi vam na dom pošljejo epruveto, v katero s palčko nanesete vzorec sline in ga v kuverti, ki jo dobite zraven, oddate na pošti, poporočajo v oddaji 24ur. Ni torej treba veliko, da komu rešite življenje.  

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ