J. B. | 1. 11. 2022, 06:00

Kako se danes izogniti gnečam na pokopališčih? Združite prijetno s koristnim! Še vreme bo ravno pravšnje

Profimedia/fotomontaža

Torek je dan, ko se bomo tudi v Sloveniji z obiskom pokopališč spomnili vseh tistih, ki jih ni več z nami. Pričakovati je gnečo, zato se pred odhodom od doma pripravite in preberite nujna navodila.

Prvi november je dan, ko se tudi v Sloveniji spomnimo vseh tistih, ki jih ni več z nami. Tistih, ki jih bomo vedno nosili v svojih srcih. Dan spomina na mrtve je tudi dan, ko okrog največjih pokopališč v državi redno prihaja do čisto pravih prometnih kolapsov. V okolici ljubljanskih Žal, največjega pokopališča v Sloveniji, zastoje na okoliških cestah in parkiriščih beležijo že nekaj dni.

Že v soboto so bila parkirišča nabito polna, dostop do njih otežen, tudi pot domov pa se je zaradi gneče znala še kako zavleči.

Nič drugače ni bilo niti na drugih večjih pokopališčih v državi. Zato se seveda poraja vprašanje, kaj nas čaka šele danes, ko gre pričakovati, da bo pokopališča obiskalo največ Slovencev.

Ključno vprašanje ob tem je, kako se gneči, do katere bo zagotovo prišlo, izogniti. Odgovor je precej preprost, čeravno tudi večplasten. Zagotovo bo gneča manjša v zgodnjih jutranjih urah. Prav tako bi veljalo združiti prijetno s koristnim in se na pokopališča odpraviti kar peš. Navsezadnje bo tudi vreme ravno pravšnje za sprehajanje naokrog. Temperature bodo tudi v ponedeljek vnovič visoke, dvignile naj bi se vse do 21 stopinj Celzija. Na Primorskem bo kakopak še topleje.

V Ljubljani brezplačno parkiranje

Če hoja zaradi takšnih ali drugačnih razlogov odpade, velja upoštevati nasvete in navodila, ki so jih ob letošnjem dnevu spomina na mrtve pripravili odgovorni.

Profimedia

"Seznanjamo vas, da v dneh od 29.10.2022 do vključno 1.11.2022 pričakujemo večjo obiskanost pokopališča Žale ter pokopališča v Polju. Zaradi tega bodo od petka 28.10.2022, od 19.00 ure, do srede dne 2.11.2022, do 05.00 ure dvignjene vse zapornice na parkiriščih v okolici Žal: Žale I, Žale II, Žale III, Žale IV in Žale V, ŠRC Stožice, Kranjčeva ter na parkirišču ob pokopališču Polje. V navedenem času bo parkiranje na navedenih parkiriščih brezplačno. Za usmerjanje prometa za čas brezplačnega parkiranja oziroma dvignjenih zapornic bodo na terenu prisotni tudi zaposleni JP LPT," so sporočili iz podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice.

Dodatne informacije glede prometnega režima okrog pokopališča Žale si lahko ogledate tukaj.

Iz Mestne občine Ljubljana so medtem sporočili, da bodo veljali spremenjeni vozni redi mestnih avtobusov: "31. oktobra in 1. novembra 2022 bodo mestni avtobusi vozili po posebnih voznih redih, prilagojenih povečanemu obisku pokopališča Žale. Na linijah 2, 7, 19 in 22 bo vozilo več avtobusov kot običajno. Avtobusi bodo vozili tudi na linijah 11B in 18, kjer sicer ob nedeljah in praznikih ne vozijo. Avtobusi na linijah 12 in 12D bodo 31. oktobra in 1. novembra vozili po delno spremenjeni trasi: mimo Žal bodo vozili v obe smeri. Zaradi boljše pretočnosti potnikov bo ta dva dneva samo na postajališču Žale mogoč vstop in izstop pri vseh vratih avtobusov. Validacijo Urbane (plačilo prevoza) bodo potniki lahko izvedli neposredno pri kontrolorjih LPP, ki bodo stali pri vratih. Na vseh linijah, ki vozijo mimo Žal (2, 7, 12, 12D, 19, 19I in 22), bodo vozili samo nizkopodni, zgibni avtobusi."

V Mariboru brezplačen javni prevoz

Tudi v Mariboru so pripravljeni na gnečo na pokopališčih, vse prebivalce drugega največjega mesta v državi pa so pozvali, naj raje kot z avtomobili na grobe odidejo z avtobusi. Vožnja na linijah številka 3 in 12 bo brezplačna, glede vseh ostalih nasvetov in navodil pa obiščite uradno spletno stran Mestne občine Maribor.

Profimedia

V vseh največjih mestih po državi obiskovalce pokopališč opozarjajo, naj se na pot odpravijo pravočasno in naj bodo za krmilom strni in potrpežljivi. Prav tako vse voznike pozivajo, naj svoje jeklene konjičke puščajo le na za to označenih mestih in ne na "divjih parkiriščih". Še zlasti je prepovedano parkiranje na avtobusnih postajališčih, zelenicah, pločnikih, kolesarskih stezah, uvozih na dvorišča ... Pamet v roke torej in v prvi vrsti miren dan spomina na tiste, ki jih ni več z nami. V življenju se je tako brezpredmetno preveč razburjati. Prekratko je. Današnji dan je najboljše opozorilo, da je temu res tako.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol