M. P. | 9. 9. 2022, 17:49

Ksenija Benedetti nam je zaupala svoje spomine na obisk Elizabete II. v Sloveniji

Helena Kermelj, osebni arhiv, Tina Kosec in Dejan Nikolič

Kot nekdanja šefica protokola je skrbela za to, da je ob kraljičinem obisku vse gladko teklo. Svoje takratne vtise je strnila za našo spletno stran!

Ksenija Benedetti, ki je vodila protokol ob obisku britanske kraljice Elizabete II. v Sloveniji, ob spominu nanjo pravi, da je "bila ovita v enigmatično mistiko". Obenem ocenjuje, da za Britance in velik del sveta nič več ne bo, kot je bilo. "Zdi se, da se je s smrtjo kraljice Elizabete II. 20. stoletje dokončno poslovilo," je povedala.

Kraljičin obisk je bil velik, a poseben izziv

Pripravljati in izvesti obisk britanske kraljice v Sloveniji leta 2008 je bil za vse v državnem protokolu velik izziv, priznava Benedettijeva. "S skrbnostjo smo ga pripravljali leto dni," je navedla. Izpostavila je, da je bilo doživeti kraljico od blizu, ji dati roko v njenem letalu in ji izreči dobrodošlico v Sloveniji nekaj posebnega.

"Ko nas je nekaj sodelujočih pri pripravi in izvedbi obiska britanski dvorni protokol ob koncu obiska v hotelu povabil na srečanje s kraljico, nas je postrojil pred vrati in vstopali v smo v tisto sobo, ker nas je čakala kraljica, eden po eden kot v nek posvečen prostor."

Benedettijeva je nadaljevala: "Kraljica se je vsakemu posebej zahvalila na štiri oči, postavila vljudnostno vprašanjce ali dve in vsakemu podarila svojo fotografijo s podpisom.Tega na tak način ni naredil nihče od državnikov, ki so v mojih osemnajstih letih vodenja državnega Protokola prišli na obisk v Slovenijo." 

"Nihče ni res vedel, kaj si misli"

Ob spominih na kraljičin obisk je še dejala: "Zame je bila ovita v enigmatično mistiko, ki jo je ohranjala tudi s svojim resnim, neizraznim izrazom na obrazu - čeprav je menda imela odličen smisel za humor - in s tem, da skoraj nikoli ni dajala izjav za medije." Ocenjuje, da zato nihče ni vedel, kaj si je v resnici mislila. "No, morda le njen mož princ Philip".

Govori se, da če na večerji odloži torbico na mizo, pomeni, da želi oditi v naslednjih petih minutah.

Teh gest med državniškim obiskom leta 2008 pri nas nisem opazila," je še en utrinek iz leta 2008 delila nekdanja vodja državnega Protokola.

Kraljevska kariera (skoraj) brez zdrsov

V kraljičinem 70-letnem vladanju po besedah Benedettijeve sicer ni bilo zdrsov, razen ob smrti princese Diane. "Načeloma nisem podpornica monarhij, a njeno kraljevo veličanstvo z najdaljšim stažem v zgodovini Velike Britanije, izjemna vladarica, je bilo nekaj, kar v zgodovini težko najdete ali pa sploh ne.

Na prestolu je bila že tako dolgo, da po statističnih podatkih štirje od petih ljudi v Veliki Britaniji še niso bili rojeni, ko je nasledila krono.

"Ne verjamem, da bomo kdaj v prihodnosti še doživeli tako ikono." 

Bila je tudi izjemno predana svojemu delu in je še dva dni pred smrtjo nasmejana imenovala novo britansko premierko, je še izpostavila Benedetti, ki kraljevi družini in britanskemu narodu izreka iskreno sožalje.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.