N. V. | 8. 9. 2022, 20:04

Slovenski politični vrh v spomin kraljici: "Vladala je Združenemu kraljestvu, a pripadala je celemu svetu"

Instagram/Borut Pahor/Facebook/Ksenija Benedetti/fotomontaža

Predsednik Pahor je v svojem imenu, v imenu Republike Slovenije in vseh ljudi izrazil globoko žalost in sožalje ob smrti kraljice Elizabete II. 

Svet je pretresla novica, da je umrla 96-letna britanska monarhinja, ki je zaznamovala zadnje stoletje v Veliki Britaniji in ji vladala 70 let. Elizabeta II. je umrla v krogu družine, v škotskem dvorcu Balmoral. 

Zanjo žaluje celotno Združeno kraljestvo, poklonili pa so se ji tudi številni Slovenci. Začenši s predsednikom Borutom Pahorjem.

Izrazil je globoko žalost

"Vladala je Združenemu kraljestvu, a je pripadala celemu svetu," je predsednik republike Borut Pahor zapisal na Instagramu, ko se je ob smrti poklonil kraljici Elizabeti II.

"Kraljica Elizabeta II. je v evropsko in svetovno povojno zgodovino vtisnila neizbrisen pečat. Z njo izgubljamo zgodovinsko osebnost, ki je simbolizirala trdnost in zaupanje," je ob tragičnem dogodku strnil svoje misli.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Borut Pahor (@borutpahor)

"Hvaležen sem, da sem jo imel možnost osebno srečevati in občudovati, nazadnje v začetku 2019 v Buckinghamski palači ob uradnem obisku Združenega kraljestva," je dodal in ob tem prilepil fotografijo, ki priča o njunem srečanju.

"Nič več ne bo, kot je bilo"

Fotografijo kraljice pa je na Facebooku delila tudi predavateljica in svetovalka za poslovno komuniciranje in protokol ter nekdanja vodja Protokola Republike Slovenije Ksenija Benedetti. "Nič več ne bo, kot je bilo," je zapisala ob fotografiji mlade kraljice.

Žaluje tudi Nemec

Na Instagramu je svoje sožalje Britancem izrazil tudi slovenski politik in poslanec Matjaž Nemec. Opozoril pa je, da "ne žaluje zgolj Združeno kraljestvo, ampak celoten svet".

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Matjaž Nemec (@matjaznemec)

Meni namreč, da smrt kraljice "zaznamuje konec neke dobe velike monarhinje".

Smrt užalostila Goloba

V imenu vlade je sožalje britanskemu narodu izrekel premier Robert Golob. Zapisal je, da ga je "smrt njenega veličanstva kraljice Elizabete II. močno užalostila".

 "Slovenija vam v teh težkih časih stoji ob strani. Njeno veličanstvo bo ostalo v naših srcih kot prava prijateljica Slovenije. Njen obisk Slovenije leta 2008 bo za vedno ostal v našem spominu," je dodal Golob.

Fajonova bo pogrešala njeno modrost

Sožalje je izrazila tudi zunanja ministrica Tanja Fajon.

"Zapustila nas je Elizabeta II., kraljica z najdaljšim stažem v zgodovini Velike Britanije. Pogrešali bomo njeno modrost, preudarnost in vizijo. Iskreno sožalje kraljevi družini in britanskemu narodu. Naj počiva v miru," je zapisala.

"Svet jo bo pogrešal"

Še ena slovenska evropska poslanka je komentirala tragično novico. "Svet jo bo pogrešal. Iskreno sožalje britanski kraljevi družini," je zapisala Ljudmila Novak.

"Naj počiva v miru"

"Izjemna in modra vladarica, ki je z Britanijo previharila viharje. Ne Britanija in ne svet po njej ne bosta več enaka," pa je zapisal Milan Brglez

Dodal je frazo, ki je preplavila splet v sekundi, ko je v javnost prišla tragična novica – "Naj počiva v miru".

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ