J. Z. | 8. 9. 2022, 19:30

Umrla je britanska kraljica Elizabeta II.

Royal.uk

Svet je pretresla novica, da je umrla 96-letna britanska monarhinja, ki je zaznamovala zadnje stoletje v Veliki Britaniji in ji vladala 70 let. Umrla je v krogu družine, v škotskem dvorcu Balmoral. 

Novico o smrti monarhinje, ki se je rodila 21. aprila 1926, je okrog 19.30 sporočil BBC.

Čeprav kraljeva družina ni razkrivala podrobnosti zdravstvenih težav pokojne kraljice, pa je bilo v zadnjih mesecih jasno, da se težave stopnjujejo, saj se je v javnosti pojavljala s palico, ki jih je pomagala pri hoji.

V zadnjih tednih pa je odpovedala tudi več družabnih dogodkov, ki se jih je vedno rada udeleževala. Namesto nje so se dogodkov v njenem imenu udeleževali drugi člani britanske kraljeve družine. Elizabeta, ki je postala kraljica pri 25 letih, je poletje preživela na gradu Balmoral na Škotskem, kjer so jo le redko videli v javnosti

Bobo

Med epidemijo covida-19 je večino časa preživela v izolaciji skupaj s soprogom, princem Philipom, ki je v stotem letu starosti umrl lani spomladi. Oktobra lani je nenapovedano preživela noč v bolnišnici v Londonu, zdravniki pa so ji svetovali več počitka. Februarja je preživela covid-19. Kasneje je priznala, da jo je bolezen precej izčrpala. 

S smrtjo dolgoletne monarhinje bo kralj postal njen sin Charles, ki bo novembra dopolnil 74 let. Charles je najstarejši od njenih štirih otrok - sledijo mu Anne, Andrew in Edward.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord