R. K. | 25. 4. 2023, 12:35

Koliko so kot podjetniki zaslužili Pirc Musarjeva, Ana Roš Stojan, Rok Snežič ali brata Janković? Objavljamo njihovo lanskoletno poslovanje

Profimedia/Žiga Živulovič jr./Borut Živulovič/Bobo/fotomontaža

Med znanimi domačimi poslovneži so tudi nekateri zelo razvpiti Slovenci.

Slovenska podjetja so morala do konca marca finančni upravi in Agenciji Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) oddati svoja lanskoletna poslovna poročila in bilance poslovanja. Med 235.000 poslovnimi subjekti v Sloveniji, ki po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (Surs) skupno zaposlujejo 950.000 ljudi ter ustvarijo več kot 140 milijard evrov prometa. Med podjetniki so tudi znani in vplivni Slovenci, ki so v preteklosti pozornost javnosti vzbujali iz različnih razlogov.

Aleksandra Saša Prelesnik

Najuspešnejša kuharica

Med vidnejšimi slovenskimi podjetniki je zagotovo tudi najbolj znana slovenska chefinja Ana Roš Stojan, ki je v zadnjih letih postajala poslovno vse uspešnejša. Središče njenega poslovanja ostaja Hiša Franko, restavracija s kar dvema Michelinovima zvezdicama, katere lastništvo si delita z nekdanjim možem Valterjem Kramarjem. Hiša Franko je v lanskem letu ustvarila 3,2 milijona evrov prometa, ki je rezultiral v 91.000 evrov dobička. S prometom sta tako že dosegla obdobje pred korono, a z dobičkom še nekoliko zaostajata, piše Svet24.

A Hiša Franko ni edino podjetje v lasti Roš Stojanove, ki je v letu 2022 beležilo dobičke. Tukaj je še družba Svit@EvaKlara+Princ, ki deluje na področju izobraževanja in je imela lani več kot 464.000 evrov prihodkov. Od tega je bilo 270.000 evrov dobička. Prihodki podjetja so bili v primerjavi z letom 2021 res manjši, a se dobiček podjetja ni zmanjšal. Roševa je poslovala še z družbama Anini vrtovi, ki je imela 129.230 evrov prihodka ter Laxy, ki je poslovno leto zaključila s 186.000 evrov prihodka, poroča omenjeni medij.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Slovenska predsednica

Nekoliko manj uspešno je svoje poslovno leto zaključila predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar, ki ima v lasti svojo odvetniško družbo in delež v Ruski dači, ki jo vodita skupaj z možem Alešem Musarjem. Z Rusko dačo sta lani ustvarila 233.000 evrov prometa, kar je sicer več kot leto prej, a podjetje zadnja leta kljub temu posluje nagativno. Leta 2019 sta zakonca Musar zabeležila 158.000 evrov izgube, leta 2020 je bilo minusa 151.000 evrov, leta 2021 156.000 evrov in lani 159.000 evrov, poroča Svet24.

Na srečo pa predsednica izgube ne beleži z Odvetniško pisarno Pirc Musar in partnerji, ki je lani ustvarila 26.000 evrov dobička, a so prihodki od prodaje oziroma promet vseeno nekoliko padli. V letu 2021 je podjetje beležilo 608.502 evrov prometa, lani pa 592.000 evrov.

Žiga Živulović jr./Borut Živulović/Bobo/fotomontaža

Doktor davčnih utaj

Eden najbolj razvpitih slovenskih podjetnikov Rok Snežič je uradno brez denarja, a to ne vpliva na dejstvo, da se vozi s prestižnimi avtomobili in gradi luksuzne vile. Podjetje Snežič davčni inženiring je sicer v lasti njegove soproge Klavdije Snežič, s katero imata uradno ločeno premoženje, po pisanju navedenega medija pa na prvi pogled ni videti, da bi ga vodil poslovni guru. V lanskem letu je imelo le 30.000 evrov prihodkov in poslovno leto končalo z izgubo, ki je znašala več kot 16.000 evrov. Dobiček je Podjetje Snežičevih v obdobju zadnjih petih let zabeležilo le leta 2020.

Sinova Zorana Jankovića

Razvpita sta tudi sinova ljubljanskega župana Zorana Jankovića Damijan in Jure, ki sta v zadnjih letih ravno tako pritegnila večjo pozornost javnosti. Predvsem Jure je postal znan po več incidentih in se nato iz javnosti v glavnem umaknil, medtem ko skuša Damjan rešiti, kar je od družinskega poslovnega imperija ostalo. Več družb, ki jim je v imenu skupna beseda 'Electa', v lanskem poslovnem letu ni ustvarilo prihodkov. Kot so poudarili pri omenjenem mediju, so se ukvarjala predvsem z upniki in sodišči. 

Žiga Živulović j.r./Bobo

Podjetje Electa Inženiring je lani zabeležilo 2,2 milijona evrov izgube, saj je sodišče razveljavilo prislilno poravnavo, v kateri se je znašlo. 20.000 evrov je zabeležilo tudi podjetje Electa naložbe, medtem ko je Electa Holding že več let v mirovanju. Več aktivnosti sta zabeležili podjetji Oxina in Artisa v lasti Jana Beca, ki naj bi bil z družino Janković tesno povezan. Podjetje Oxina se ukvarja s proizvodnjo medicinske opreme za kisik in je glede na uradne podatke v razvoj vložilo 800.000 evrov, hkrati pa ni ustvarila niti evra prometa. Podjetje Artisan, ki ima v lasti gostinski obrat ob obali Blejskega jezera, naj bi se po drugi strani ukvarjalo s turizmom in dejavnostjo hotelov, so zapisali pri Svet24.

Novo na Metroplay: Pogovor z Borutom Pahorjem | N1 STUDIO