R. K. | 24. 4. 2023, 23:44

Žalostna zgodba Slovenke, ki ji grozi, da bo z otrokom pristala na cesti (in to kljub rednemu dohodku)

Profimedia/fotomontaža

Iz stanovanja, kjer sta bivala štiri leta, se morata izseliti, ker se bo tja vselil najemodajalčev sin. Drugega stanovanja jima nikakor ne uspe najti.

Presunila nas je zgodba 39-letnice z Vrhnike, ki se je znašla v veliki stiski. Mamica samohranilka, ki živi v podnajemniškem stanovanju, je tako rekoč čez noč izvedela, da bosta s sinom ostala brez stanovanja. To jo je pahnilo v brezupen položaj. "30. aprila sva z otrokom na cesti," je povedala za oddajo Svet na kanalu A. In to kljub temu, da je zaposlena in najemnino lahko plačuje.

Kot so pojasnili v oddaji, stanovanja, ki bi si ga lahko privoščila, v občini, kjer živi, preprosto ni. Neprofitnih stanovanj je premalo, za subvencionirano najemnino pa ne more kandidirati, saj zaradi preveč oddelanih nadur presega cenzus. Brez nadur bi njena plača znašala 950 evrov, z nadurami se približa 1.200 evrom, je pojasnila. Čeprav je za stanovanje pripravljena plačati, ji grozi, da konec meseca z otrokom ne bosta imela kam

Bobo

Povsod naletela na gluha ušesa

39-letnica, ki je zaradi otroka želela ostati anonimna, je novinarki pojasnila, da živi sama z otrokom, iz stanovanja, v katerem sta bivala štiri leta, pa se morata izseliti, ker se bo vanj vselil najemodajalčev sin. "Tudi v aneksu piše, da možnosti podaljšanja najemne pogodbe ni," je povedala. Svoje stvari sta tako že začela pospravljati v škatle. 

"Obrnila sem se seveda na župana, na center za socialno delo," je med drugim dejala obupana mamica, a je povsod naletela na gluha ušesa. "Ne želim, da mi kdo kaj podari. Rabim samo nepremičnino, kjer sva lahko z otrokom," je pojasnila. "Samo, da premostim to trenutno stisko," je v solzah dodala. Ob tem se je vprašala, ali ne bi bilo nemara celo bolje, če bi v službi dala odpoved in pristala na socialni podpori. Meni, da bi ji tako pripadla pravica do vsega.

Profimedia

"Pa bo otrok imel zastonj malico, kosilo, šolnino in vse. Pa bom imela tudi pravico do neprofitnega ali kakšnega drugega stanovanja. Takrat bom dobila vso pomoč," je dejala.

Edina rešitev materinski dom

Še dodatno ji je hudo, ker je njen otrok že tako velik, da razume, kaj se dogaja in ve, da sta ostala brez strehe nad glavo. Edina rešitev, ki ji jo je ponudil center za socialno delo, pa je možnost, da se začasno zateče v materinski dom, je povedala za oddajo Svet

A prepričana je, da to ni primerna rešitev, saj sama ne trpi zaradi nasilja v družini, ravno tako pa ne želi otroka izpostavljati tako hudemu pritisku. Zato upa, da se bo v tednu, ki je je ostal, vendarle našel nekdo, ki bi bil njej in njenemu sinu pripravljen oddati primerno stanovanje.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol