16. 7. 2022, 13:41 | Vir: STA

Kako zaščititi mobilni telefon na dopustu in kako ga lahko najdete, če ga izgubite ali vam ga ukradejo?

Profimedia

Preberite si napotke, kako poskrbeti za zaščito telefonov, še posebej v času dopustov in zakaj je za internetno povezavo bolje uporabljati mobilne podatke.

Pametni telefoni so postali pomemben del našega vsakdanjika, na njih se hrani tudi veliko pomembnih podatkov. A kljub temu mnogi ne poskrbijo za ustrezno zaščito svojih telefonov, ugotavljajo v nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT

Kot najpomembnejši ukrep na SI-CERT izpostavljajo zaklepanje zaslona na način, ki nudi visoko stopnjo zaščite. Pri tem svetujejo uporabo zaklepanja z daljšim in kompleksnim geslom oz. PIN-kodo. Preproste PIN-kode, kot so 1111, 1234 in podobne, je mogoče namreč hitro uganiti, torej nudijo nizko raven zaščite.

Vzorci, ki so med uporabniki priljubljen način zaklepanja oz. odklepanja zaslona, niso tako varni, kot bi morda pričakovali, opozarjajo. "Uporabniki pogosto uporabljajo preproste vzorce, ki si jih lahko napadalci ob opazovanju zapomnijo zelo hitro. Dobro raven zaščite nudijo tudi biometrični podatki, kot sta prstni odtis ali prepoznavanje obraza," so zapisali v sporočilu za javnost.

Wifi ali mobilni podatki?

Na dopustu je posebno pozornost treba nameniti povezovanju na internet. Na SI-CERT pri tem bolj kot povezovanje na brezplačna brezžična internetna omrežja svetujejo mobilni prenos podatkov.

Pred tem je seveda treba preveriti, kakšno količino prenosa vključujejo izbrani mobilni paketi oz. kakšni so stroški gostovanja. Uporabo mobilnih podatkov se sicer odsvetuje izven držav EU, ker lahko pri tem nastanejo visoki računi za telefon.

V primeru povezovanja na brezžična internetna omrežja priporočajo uporabo znanih omrežij (hotel, kamp, muzej, restavracija ipd.), ki so po navadi tudi zaščitena z geslom. "Zavedajte se, da lahko vaše brskanje opazujejo vsi drugi, ki so v istem omrežju. Za dostop do občutljivih podatkov uporabite zaščiteno varno tunelsko oz. VPN povezavo. Če nimate lastne VPN rešitve, pred odhodom preglejte izbiro VPN ponudnikov na spletu," so navedli.

Če pride do kraje oz. izgube telefona, je lahko v pomoč storitev "find my device" (najdi mojo napravo). V primeru, da je bila na telefonu predhodno omogočena lokacija naprave, se lahko preko storitve odkrije zadnjo ali trenutno lokacijo telefona.

Varnostno kopiranje

V primeru kraje oz. izgube telefona lahko pride prav tudi mednarodna identiteta mobilnega telefona IMEI. Gre za edinstveno identifikacijsko ali serijsko številko naprave, s pomočjo katere lahko organi pregona hitreje locirajo napravo. Številka IMEI se nahaja na embalaži, garancijskem listu in med informacijami o telefonu, prav tako pa se bo izpisala na zaslonu, če se pokliče na številko *#06#.

Ker ima marsikateri uporabnik na telefonu poleg telefonskih številk tudi številne fotografije in druge pomembne datoteke, stroka pred odhodom na dopust svetuje varnostno kopiranje. Podatke, ki se jih želi ohraniti, naj se tako shrani na zunanji disk, računalnik ali v oblak.

Kako prekličete plačilne kartice?

Tistim uporabnikom, ki uporabljajo mobilno banko, v SI-CERT priporočajo, da si zapišejo kontakte banke in izdajatelja plačilne kartice. Tako se jih lahko v primeru kraje ali izgube telefona nemudoma kontaktira in onemogoči aplikacijo oz. prekliče plačilno kartico.

V primeru, da se za dostop do uporabniških računov uporablja dvofaktorsko avtentikacijo, potem se za dostop do teh računov nujno potrebuje telefon. Pred odhodom na dopust zato svetujejo, da si uporabniki zapišejo t. i. backup kode za dostop do računov, ki se jih navadno najde pod razdelkom 'dvofaktorska avtentikacija' med nastavitvami za varnost, so še zapisali na SI-CERT.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.