M. P. | 5. 5. 2022, 20:36

Kako zaskrbljeni smo Slovenci zaradi vojne v Ukrajini? Odgovori vas bodo presenetili

Profimedia

Kako zaskrbljeni smo Slovenci zaradi trenutnih razmer v svetu? Nas te informacije sploh ganejo? Smo srečnejši odkar smo izvolili novo vlado in ali ji bolj zaupamo, kot vladi v odhajanju?

V zadnjem mesecu zaskrbljenost glede vojne v Ukrajini ni niti narasla, niti upadla. Tistih, ki so (zelo) zaskrbljeni, je še vedno okrog 60 odstotkov, kažejo zadnji rezultati Inštituta za raziskovanje trga in medijev Mediana. 

Tudi v aprilu je še vedno več kot 90 odstotkov prebivalcev Slovenije pričakovalo, da bodo zaradi vojne v Ukrajini narasle cene energentov ter cene osnovnih življenjskih potrebščin, kar lahko že občutimo na lastni koži. Kljub temu sta oba navedena deleža v aprilu statistično pomembno nižja, kot v marcu 2022. 

Še vedno je manj kot odstotek anketirancev, ki meni, da vojna za prebivalce Slovenije ne bo imela nobenih negativnih učinkov. Pomembno se je zmanjšal delež tistih, ki pričakujejo, da bo zaradi vojne upadlo število turistov. 

Profimedia

Kako zadovoljni smo z delom vlade?

Glede na to, da se je merjenje izvajalo tik po volitvah, so ugotovitve Mediane, da so bili anketiranci pri odgovarjanju na vprašanja še pod vtisom volitev.

Bobo

O kateri vladi so vprašani razmišljali, lahko tako res zgolj ugibamo – dejstvo pa je, da je delež tistih, ki zaupajo vladi, da bo sprejela prave odločitve za našo državo, v tokratnem merjenju narasel s 25 na 49 odstotkov.

Podobno je porastel tudi delež tistih, ki zaupajo vladi, da je pripravljena na prihodnje svetovne izzive, in sicer s 26 odstotkov na 43 odstotkov. 

V beleženju zadovoljstva z delovanjem vlade so od marca 2020, ko so na Inštitutu Mediana pričeli z rednimi merjenji, ugotavljali približno enake deleže – tako glede pripravljenosti vlade na nove svetovne izzive, kot glede sprejemanja pravih odločitev za našo državo. 

Raziskava kaže tudi, da se že odražajo pričakovanja, ki jih imajo prebivalci Slovenije do nove vlade, ki je sicer šele začela s pogajanji. Ali bo pričakovanjem tudi zadoščeno, bodo na Mediani spremljali še naprej.

Profimedia

Kaj pa ugotovitve glede koronavirusa?

Nekoliko je ponovno upadla zaskrbljenost glede epidemije koronavirusa – tistih, ki so (zelo) zaskrbljeni okrog epidemije, je zdaj manj kot tretjina.

Nekoliko je med marcem in aprilom upadel delež tistih, ki se jim zdi, da se druge države s koronavirusom spopadajo bolje od Slovenije (z 39 odstotkov na 37 odstotkov), narasel pa delež tistih, ki zaradi epidemije bolj cenijo to, kar imajo. 

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel