D. D. | 18. 5. 2023, 20:00

Kako zelo bodo letos radodarna slovenska podjetja? Prihaja regres in z njim dobra novica

Profimedia/fotomontaža

Zaradi dviga minimalne plače bo letos regres višji.

V luči vse večjih podražitev si številni ne morejo privoščiti dostojnega življenja, kaj šele dopusta. Na srečo prihaja težko pričakovani regres, ki bo letos nekoliko višji. Koliko znaša minimalni regres in kdo je do njega upravičen?

Komu regres pripada in do kdaj mora biti izplačan?

Pravico do regresa imajo vsi zaposleni s sklenjeno pogodbo o zaposlitvi. Delavec je do regresa upravičen v enakem razmerju kot do letnega dopusta, torej sorazmerno z dnevi zaposlitve v tekočem koledarskem letu.

Če je zaposlen šest mesecev, mu torej pripada polovica regresa. 

Zakon o delovnih razmerjih določa, da mora delodajalec regres izplačati najkasneje do 1. julija, razen v primeru nelikvidnosti. V tem primeru je zadnji rok za izplačilo 1. november. 

Najbolj radodarni v bančništvu

Zakon o delovnih razmerjih določa, da mora delodajalec izplačati regres v višini trenutne minimalne plače, kar letos znaša 1203,36 evra. Medtem višina izplačanega regresa navzgor ni omejena in bazira na odločitvi vsakega podjetja.

Profimedia

Pri tem velja omeniti, da od leta 2019 regres do bruto zneska 2128 evrov, kolikor se je po zadnjih podatkih statističnega urada gibala povprečna bruto mesečna plača, ni obdavčen.

Delodajalci se v večini odločajo za izplačilo do višine neobdavčenega zneska, v povprečju med 70 in 100 odstotki povprečne bruto plače. Le redki, morda v farmaciji in zavarovalništvu, bodo nagrajeni z višjim regresom. 

Letos so se najvišje nagrade po poročanju N1 razveselili zaposleni pri Novi KBM in Zavarovalnici Sava. Prva je izplačala regres v višini 2253 evrov, torej sto evrov več kot lani.  Tudi prej omenjena zavarovalnica je že razveselila svoje zaposlene, prejeli so 2240 evrov nagrade. Nova Ljubljanska banka (NLB) je letos izplačala regres v višini 2159,40 evrov, lani so njihovi zaposleni prejeli 1754,5 evra. 

Profimedia

Tudi v trgovinskem sektorju se bodo razveselili višjega regresa kot lani. V Sparu bodo izplačali 1900 evrov letne nagrade, medtem ko so lani njihovi zaposleni prejeli 1800 evrov regresa. Prav tako pa si letos višji regres obetajo tudi v Lidlu in Hoferju, prejeli bodo 1800 evrov. 

Kaj pa upokojenci?

V skladu z zakonom o invalidskem in pokojninskem zavarovanju (ZPIZ-2) se upokojencem regres za leto 2023 izplača ob junijski pokojnini, torej 30. junija. Najvišjega letnega dodatka se bodo razveselili tisti, ki prejemajo pokojnino do 600 evrov, in sicer se jim bo tekoči račun povečal za 455 evrov, medtem ko bodo najmanj - 145 evrov - prejeli tisti s pokojninami, višjimi od 1020 evrov.

V primeru neizplačila regresa visoka kazen

Zakon o delovnih razmerjih kršiteljem v zvezi izplačila regresa določa globo od tri do 20 tisoč evrov. Zaposleni, ki meni, da mu regres pripada, a ga ni dobil, lahko vloži tožbo na delovno sodišče.

Profimedia

Delodajalec mora kazen plačati tudi v primeru, če zamudi rok za izplačilo regresa. V tem primeru lahko zaposleni v sodnem postopku uveljavlja zakonite zamudne obresti od dneva zamude.

Je lahko regres izplačan tudi drugače?

Po zakonu lahko podjetja del regresa izplačajo tudi v nedenarni obliki, vendar mora biti ta primerna za nakup izdelkov za vsakodnevne potrebe, kot so na primer darilni boni itd. Za tak način se je leta 2021 odločil Mercator, ki je 55 odstotkov regresa v (višini 1130 evrov) izplačal v denarju, ostalo pa v bonih.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord