R. K. | 8. 4. 2023, 10:59

Kakšne bodo nove cene bencina? (nekateri naj bi plačevali več, drugi manj)

Borut Živulovič/Bobo/Profimedia/fotomontaža

Cene se bodo tokrat izjemoma spremenile v sredo in ne v torek, kot je običajno, analitiki pa hkrati napovedujejo tako podražitev kot tudi pocenitev. 

Cene 95-oktanskega bencina in dizla, ki jih je regulirala vlada, se bodo zaradi velikonočnih praznikov tokrat spremenile šele v sredo in ne v torek, kot je običajno. Cene pogonskih goriv izven avtocest in hitrih cest se od lanskega junija na novo določajo vsak drugi torek, medtem ko jih na avtocestah in hitrih cestah trgovci določajo sami.

Regulirane cene določajo na podlagi metodologije, ki se navezuje na gibanje cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanje tečaja dolar-evro. Za določanje cen pri nas so relevantni predvsem mediteranski trgi, na katerih cena bencina nemalokrat "ubere drugačno pot kot dizelsko gorivo", pišejo Finance. Dodali so, da se je v nasprotju s tem v zadnjih dveh bencin tednih gibal bolj podobno nafti kot dizelsko gorivo

Borut Živulovič/Bobo

Bencin bo dražji, dizel cenejši

"Ob nespremenjenih trošarinah pričakujemo, da bo cena bencina zrasla na 1,41 evra, kar bi bilo za krepke tri cente več kot znaša sedaj," so novo ceno napovedali pri omenjenem mediju. Ob tem so pojasnili, da ne pričakujejo, da bi ob zvišanju cen goriv vlada trošarine spreminjala.

Nasprotno pa na mediteranskih trgih zaznavajo pocenitve pri dizelskem gorivu. "Če pri tem upoštevamo še gibanje evra, pričakujemo, da bo v torek liter stal 1,44 evra, oziroma en cent manj. Izračun je narejen ob predpostavki, da država ne poseže v trošarine," so napovedali analitiki pri Financah. A dodali, da jih ne bi presenetilo, če bi se vlada odločila trošarino dvigniti toliko, da bi regulirana maloprodajna cena za dizelsko gorivo ostala nespremenjena.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol