R. K. | 25. 5. 2023, 17:58 | Vir: STA

Kakšno pomoč je Golobova vlada namenila slovenskim kmetom zaradi lanske katastrofalne suše?

Profimedia

Škodo zaradi neugodnih vremenskih razmer je lansko poletje utrpelo več kot 23.000 Slovencev.

Vlada je na današnji seji sprejela program odprave posledic škode v kmetijstvu zaradi lanske suše. Za izvedbo programa je kmetom na prizadetih območjih iz proračunske rezerve v letošnjem letu zagotovila za 24,9 milijona evrov sredstev.

Milos Vujinovic/Bobo

Kot so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, je program odprave posledic škode v kmetijstvu zaradi suše izdelan na podlagi zakona o odpravi posledic naravnih nesreč in končne ocene neposredne škode v kmetijski proizvodnji.

Suša prizadela na tisoče slovenskih kmetov

Škoda s 148,5 milijona evrov presega 30 odstotkov običajne letne kmetijske proizvodnje. Hkrati presega tudi 0,3 promila načrtovanih prihodkov državnega proračuna za lansko leto, torej 3,8 milijona evrov, kar pomeni, da je dosežen limit za potrditev značaja vremenskih razmer kot neugodnih vremenskih razmer, ki jih je mogoče enačiti z naravnimi nesrečami.

Bobo

Suša je leta 2022 v 211 občinah prizadela 23.570 oškodovancev na skupaj 235.182,5 hektarih kmetijskih površin. Daleč največja je bila na travinju (44,2 milijona evrov) in žitih (43 milijonov evrov).

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.