N. V. | 8. 9. 2022, 07:00

Katastrofalne posledice letošnje suše vidne celo iz vesolja

Bobo/Twitter/CopernicusEU/fotomontaža

Nedavno poročilo Globalnega observatorija za sušo je razkrilo, da Evropa trpi za najhujšo sušo v zadnjih 500 letih. Alarmantno stanje naj bi trajalo še kar nekaj časa ... Poglejte, kako dolgo.

Zadnje poročilo Globalnega observatorija za sušo navaja, da je alarmantno stanje na 47 odstotkih Evrope, kar pomeni, da je prst suha. Poročilo opozarja, da je suša prizadela pridelek, sprožila gozdne požare in bi lahko na nekaterih južnih predelih Evrope trajala še več mesecev, poroča BBC.

Katastrofalne posledice

V primerjavi s povprečjem prejšnjih petih let so napovedi Evropske unije za letošnji pridelek za koruzo nižje za 16 odstotkov, za sojo 15 odstotkov in za sončnice 12 odstotkov, pišejo.

BBC opozarja, da so se do neke mere izsušile skoraj vse evropske reke. Še posebej prizadete so sredozemske države, alarmantno stanje naj bi tam trajalo do najmanj novembra.

Da je stanje resno, kažejo tudi posnetki vesoljskega opazovalnega programa EU Copernicus. Na Twitterju so objavili posnetek slik iz satelita, ki prikazuje, kako se je evropska celina spremenila med 1. julijem in 31. avgustom.

Požari v Sloveniji

Spomnimo, da smo se to poletje zaradi suše tudi v Sloveniji borili z obsežnimi požari. Eden takšnih, ki bo še dolgo ostal v kolektivni zavesti Slovencev, je bil zagotovo požar na Krasu. Šlo je za največji požar v zgodovini Slovenije.

Podatki evropskega informacijskega sistema o gozdnih požarih razkrivajo, da je od začetka leta do danes samo v Evropi pogorelo več kot 750.000 hektarjev površin. To je kar trikratnik dolgoletnega povprečja za isto časovno obdobje oziroma 30 odstotkov več, kot je dosedanji rekord iz leta 2017, so zapisali na Facebooku Agencije Republike Slovenije za okolje.

V Sloveniji je pogorelo 4388 hektarjev, kar predstavlja 0,22 odstotka površine države.

"Pred nami je jesensko obdobje z več padavinami, ki prinaša upanje, da se bo požarna ogroženost kmalu zmanjšala," so še zapisali.