21. 7. 2022, 06:50 | Vir: STA

Po noči na Krasu: "Gre za največji požar v zgodovini Slovenije"

Bobo

Poglejte, kako so gasilci preživeli noč na Krasu, kjer divjajo ognjeni zublji.

Potem ko so se razmere na Goriškem Krasu po težkem boju s silovitim požarom v sredo zvečer nekoliko umirile, bodo gasilci nadaljevali boj z ognjenimi zublji. Veter, zaradi katerega se je požar bliskovito širil, je zvečer sicer pojenjal, a bojijo se, da se bo danes znova okrepil.

Težavo namreč predstavljajo neeksplodirana ubojna sredstva iz prve svetovne vojne, zaradi katerih ognja ne morejo gasiti v središču požara. 

Ker gasilci zaradi varnosti ne morejo dostopati do središča požara, je edina možnost, da ga pogasijo, gašenje s helikopterji.

Ti ponoči ne morejo leteti, se bodo pa v gašenje znova vključili podnevi. Prav tako bodo požar predvidoma gasili z letalom Pilatus, na voljo pa naj bi bilo tudi letalo Canadair.

Stanje ponoči

Da bi preprečili novo širjenje požara, je ponoči na terenu ostalo kar 800 gasilcev iz skupaj osmih gasilskih regij Slovenije. V pomoč že prihajajo še nove enote. Nadzorujejo vsa tri požarišča, kjer ogenj še ni pod nadzorom. 

Bobo

Za gasilci, ki se na Krasu borijo z obsežnim požarom, je naporna noč. Kot je povedal nočni vodja intervencije Stanko Močnik, so se spopadali z dvema požaroma v bližini Kostanjevice na Krasu, torej na območju, kjer se je že v sredo ogenj nevarno približal naselju. Obe žarišči so gasilci obvladali in omejili.

Zaradi utrujenosti in izčrpanosti gasilcev, sploh po včerajšnji "hudi uri", so namreč nujno potrebne rotacije ekip, opozarjajo v regijskem štabu.

Kolikšna je škoda?

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je v sredo zvečer ocenil, da gre za doslej največji požar v zgodovini Slovenije.

Bobo

Ogenj je uničil velikanske površine gozda in podrasti, k sreči pa je uspelo gasilcem z velikimi napori do srede zvečer pred ognjem obraniti hiše.

Prebivalci Sel na Krasu, Hudega Loga, Korit na Krasu, Nove vasi in dela Mirna, ki so jih preventivno evakuirali, pa so se do večera povečini lahko vrnili na domove. Evakuiranih je bilo skupaj okoli sto ljudi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.