20. 5. 2022, 12:47

Kaj več kot 60 ukrajinskih športnikov, ki so pobegnili pred vojno, počne na Pokljuki?

Profimedia

Z Gorenjskega prihaja ganljiva zgodba o srčnosti domačinov, ki so nesebično ponudili pomoč beguncem. Kako dolgo bodo ostali pri nas?

Pozitivna zgodba o medsebojni pomoči in solidarnosti do ukrajinskih beguncev tokrat prihaja s Pokljuke. V hotelu Center, ki je v tem času običajno zaprt, že skoraj dva meseca bivajo in trenirajo ukrajinski biatlonci. Domačini jim s številnimi aktivnostmi in izdatno pomočjo skušajo pomagati pri vključevanju v okolje.

Profimedia

Pokljuka sprejela na desetine ukrajinskih športnikov

Od sredine marca so v Športnem centru Triglav Pokljuka sprejeli že več kot 60 ukrajinskih državljanov, od tega je 42 mladih biatloncev, pa tudi članico ukrajinske reprezentance A Darjo Blaško, štiri trenerje in enega zdravnika, nekdanjo reprezentantko A Jano Romanenko in druge, ki so tako ali drugače povezani z biatlonom, poroča Gorenjski glas.

Kot pravijo, so se nekateri športniki že vrnili v Ukrajino, drugi pa nameravajo v Sloveniji ostati, dokler se razmere doma ne umirijo. 

Profimedia

Upanje, da bodo kmalu k nam prišli le kot športniki

Kacin je pojasnil, da so na Pokljuko sprejeli vse, ki so pomoči potrebni, načrtujejo pa tudi, da bodo gostili še več Ukrajincev. Šter upa, da bomo goste z vojnega območja ob začetku naslednje biatlonske sezone že lahko pozdravili kot tekmovalce ali športnike, ki bodo k nam prišli zaradi treninga in ne po zaščito.

Profimedia

Ukrajinci pomagajo tudi pri upravljanju hotela

Za Štrukljevo je to primer dobre prakse: "Ukrajincem, ki bodo ostali v Sloveniji, bo urad pomagal pri iskanju nastanitev, otroke nameravamo septembra vključiti tudi v šolo," je dejala.

Rogelj pa pravi, da poleg hotelske namestitve, špornega in možnosti udejstvovanja v športu nudijo tudi človeško medsebojno pomoč, ukrajinski gostje pa jim v zameno celo pomagajo pri upravljanju hotela.

Oleksandr Bilanenko, ki vodi ukrajnsko ekipo, se je ob tem zahvalil za vso pomoč. "Tukaj so nam pomagali pri vsem, od urejanja dokumentov do primernih razmer za delo," je poudaril, spregovorili pa so tudi nekateri športniki, med njimi Janja Romanenko, ki je v Slovenijo prišla v času nosečnosti in je pohvalila naš zdravstveni sistem, ki ji je zagotovil potrebno oskrbo, so še zapisali pri Gorenjskem glasu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.