28. 9. 2022, 11:25 | Vir: STA

V predsedniško bitko uradno vstopa še osma kandidatka. Bo do polnoči še kakšno presenečenje?

Bobo

Volilni listič, s katerega bomo izbrali novega predsednika ali predsednico države, bo tokrat zelo dolg. Volilna komisija bo še do konca dneva zbirala kandidature, zato ni izključeno, da bi nenapovedano presenetil še kakšen kandidat.

Ginekologinja Sabina Senčar je na Državno volilno komisijo (DVK) s 3261 podpisi volivk in volivcev in s podporo stranke Resni.ca vložila kandidaturo za predsednico republike. Kot predsednica bi se zavzemala za temeljne človekove vrednote, predvsem svobodo, varnost, zdravje, sprejetost, ter spodbujala pravico do dela in prostega časa.

Po mnenju Sabine Senčar mora predsednik oz. predsednica države zastopati interese vsakogar in vseh državljanov Slovenije. "Zavzemati se mora za vrednote, ki morajo biti in so brezčasne. Ne smejo biti odvisne od političnega sistema in politike, v kateri živimo," je poudarila.

Pomembna se ji zdi tudi skrb za varnost. Kot je dejala, varnost ne pomeni kulture strahu, "zato bomo o vseh postopkih, na katere bomo opozarjali in morda niso vodili v najbolj varne razmere za naše državljane, razpravljali brez sramotenja in korektno v upanju, da se bomo iz tega tudi kaj naučili". Zavzemala se bo tudi za sprejetost vsakega posameznika in njegovih najbližjih. Žaljenje, ustrahovanje, strašenje in grožnje, so po njenem mnenju nespremenljive.

Bobo

Podporo njeni kandidaturi je izrazil tudi predsednik stranke Resni.ca Zoran Stevanović. "Prepričan sem, da bo Sabina odlična predsednica in zagotovo nekaj novega oz. nekaj tistega, kar ljudje iščejo. Gre za glas ljudi, predvsem tistih, ki do sedaj niso bili slišani," je dejal.

Kandidature mogoče vlagati le še do polnoči

Ob polnoči se sicer izteče rok, do katerega je na DVK mogoče vložiti kandidature za volitve predsednika republike. Doslej je kandidature na DVK, bodisi s podpisi volivcev bodisi podporo stranke oz. poslancev, vložilo osem kandidatov. Pet kandidatur, ki so bile vložene minuli teden, je DVK že potrdila, in sicer kandidature glasbenika Gregorja Bezenška, poslanca NSi Janeza Ciglerja Kralja, kočevskega župana Vladimirja Prebiliča, poslanca SDS Anžeta Logarja in pravnice Nataše Pirc Musar.

V ponedeljek sta kandidaturi vložila še evropski poslanec Milan Brglez ter poslanec Levice Miha Kordiš, dopoldne pa Sabina Senčar. Kandidature, vložene ta teden, bo DVK potrjevala v četrtek, končni nabor predsedniških kandidatov pa bo znan v začetku prihodnjega meseca, saj imajo kandidati še do 3. oktobra čas, da umaknejo soglasje h kandidaturi.


Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ