N. V. | 8. 8. 2022, 06:00

Kasneje kot obljubljeno, pa vendarle: Slovenske železnice v nakup novih vlakov

Slovenske železnice

Strah nas je bilo, da iz tega ne bo nič. A obljuba se bo očitno izpolnila: objavljen je razpis za 20 novih vlakov, ki bi vozili po slovenskih železnicah.

V začetku leta se je po slovenskih tirih prvič zapeljalo deset dvonadstropnih vlakov Kiss, švicarskega proizvajalca Stadler. Že pol leta vozijo po vseh elektrificiranih progah v Sloveniji. 

Dvonadstropni vlaki

Ti vlaki prinašajo potnikom poleg večjega udobja, prostornosti in funkcionalnosti tudi izkušnjo pogleda skozi panoramska okna nadstropje višje, kar je zagotovo posebno doživetje, izpostavljajo na spletni strani Slovenskih železnic.

Slovenske železnice

Imajo hitrejše pospeševanje in potovalne hitrosti do 160 kilometrov na uro.

Slovenske železnice

Gre za sodobne in prostorne vlake, ki omogočajo enostavnejši vstop in izstop tudi gibalno oviranim osebam – vsi vlaki imajo izvlečno stopnico in dodatno mobilno klančino za invalidski voziček. Na voljo je sodoben potniški informacijski sistem, ki je prilagojen tudi slepim in slabovidnim ter gluhim in naglušnim potnikom. 

Slovenske železnice

Sedeži so opremljeni z vtičnicami za polnjenje elektronskih naprav, na voljo je brezplačen wi-fi signal … 

Tudi ta model vlaka nudi več prostora za prevoz koles, velika panoramska okna, prostorne toaletne prostore, prilagojene gibalno oviranim osebam, s previjalno mizo za otroke …

Slovenske železnice

Pomemben je tudi okoljevarstveni vidik, saj so tudi ti vlaki energetsko varčni, so zapisali na spletni strani Slovenskih železnic.

Razpis objavljen z zamudo

Ko je vlak Kiss prvič zapeljal po slovenskih tirih, je nekdanji minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec dejal, da lahko nov razpis za dodatnih 20 vlakov, ki bi vozili po slovenskih železnicah, pričakujemo "nekje do konca februarja ali sredine marca". Ta pa je bil objavljen 26. julija.

Slovenske železnice

Dobava novih vlakov je sicer predvidena v letih 2024 in 2025. Niso pa se odločili za nakup še več dvonadstropnih vlakov – sedaj so osredotočeni na nakup dizelmotornih enopodnih vlakov Flirt.

Če bo Vrtovec držal svojo besedo, lahko do konca leta na naših tirih pričakujemo skupno 52 novih potniških vlakov. 

Slovenske železnice

Na spletni strani Slovenskih železnic je zapisano, da pričakujejo še 19 dizelmotornih enopodnih vlakov Flirt in sedem enopodnih električnih vlakov Flirt.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord