R. K. | 5. 6. 2023, 14:54

Katastrofalna letina buč: bodo cene bučnega olja poletele v nebo? (Kmetje poleg vremena krivijo Evropsko unijo)

Srdjan Živulovič/Bobo

Za liter bučnega olja bi lahko že kmalu odšteli tudi več kot 20 evrov.

Iz severovzhoda Slovenije prihajajo novice o slabi letini buč. Večina semen namreč zaradi neugodnega vremena in poplav ni vzklila, kar bo imelo odločilen vpliv na cene zelo priljubljenega bučnega olja. To bi lahko stalo tudi več kot 20 evrov na liter. Zaradi velike škode, ki jo bodo imeli letos pri oljnih in bučnih izdelkih, bodo prekmurski kmetje pravico iskali celo na sodišču, piše Sobotainfo.

Profimedia

Nov fungicid preslaboten

Specialist za poljedelstvo in ekološko kmetovanje iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota Boštjan Ferenčak je za omenjeni medij povedal, da je poleg neugodnih vremenskih razmer eden od vzrokov za slabo letino tudi, da je EU prepovedala fungicid, s katerim so tretirali seme. "Preparat, ki je dovoljen zdaj, deluje preslabo v takšnih ekstemno neugodnih razmerah," je pojasnil. 

Po njegovih navedbah so največje težave predvsem s semeni oljnih buč Rustikla, medtem ko semena Gleisdorf v večini primerov dajejo zadovoljive rezultate. Izjema so le območja, kjer so semena še dodatno uničile poplave.

Profimedia

Težave tudi pri naših sosedih

Kmetje so se reševanja situacije lotili različno. Na območjih, kjer je vzklila vsaj polovica semena, so sadike pustili, čeprav bo tam pridelek manjši. Tam, kjer pa je vklilo le 10-30 odstotkov semen, pa so polja ponovno presejali z bučnimi semeni, ali pa posejali kakšno drugo kulturo, je dejal za Sobotainfo.

Problem z bučami pa je po Ferenčakovih besedah širši, saj se s podobnimi težavami soočajo tudi v sosednjih državah. Kot je dejal, bo tudi v Avstriji, na Hrvaškem in na Madžarskem pridelek jeseni manjši, zato lahko pričakujemo, da se bo cena bučnega olja glede na ponudbo in povpraševanje dvignila, "razen če bi se čudežno pojavila neka večja količina semena".

Profimedia

Vprašljivih na tisoče hektarjev zemlje

Da se bodo cene bučnega olja dvignile, meni tudi Franc Küčan s Kmetije Küčan, ki je za navedeni medij ocenil, da je v Avstriji vprašljivih 4000, v Sloveniji pa 1400 hektarjev zemlje, zato bo vpliv na vrednost in količino bučnega olja nenormalno velik.

Tudi on je izpostavil, da je za nastalo situacijo krivih več dejavnikov, vplivalo pa je predvsem to, da je seme, ki so ga kupili, "zaščiteno samo z enim fungicidom". A kot pravi, bodo to nekako prebrodili. 

Profimedia

Pripravljajo se na tožbo

"Ne bomo jemali velikih količin ali dodatnih povpraševanj, svoje stranke pa bomo poskušali založiti do naslednjega leta. Je pa res, da bo šla cena bučnega olja gotovo čez 20 evrov na liter," je Küčan napovedal za Sobotainfo.

Razkril je, da bodo pravico iskali na sodišču, zato se v sodelovanju z zadrugami zaradi semen že pripravljajo na tožbo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol