P.M. | 18. 7. 2022, 16:13

Katja in Katka brez zadržkov o posvojitvi otroka

Instagram/Katka Bogataj

Že večkrat sta dejali, da želita z nastopi v javnosti razbijati tabuje. Eden najbolj izpostavljenih lezbičnih parov pri nas je zdaj spregovoril o prihajajočem materinstvu.

V Sloveniji trenutni zakon istospolnim parom ne dopušča možnosti umetne oploditve, zato sta znani spletni vplivnici Katka in Katja Bogataj pri tem poiskali pomoč v sosednji Avstriji.

A še prej sta si na romantični poroki pred tremi leti obljubili večno zvestobo. Že takrat sta za medije povedali, da si želita v prihodnosti ustvariti tudi družino in njuno zakonsko zvezo dopolniti z otrokom.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by K A T K A B O G A T A J (@katkabogataj)

Želja se jima je uresničila!

Na začetku avgusta, dobra tri leta pozneje, se bo 29-letni Katji in 26-letni Katki želja izpolnila. Postali bosta mami, v nedavnem intervjuju za Svet 24 pa sta odgovarjali na vprašanja o tem, kdo je bil donator sperme, kako bosta uredili starševstvo po rojstvu otroka in tudi, kako mu bosta pojasnili, da ima dve mami.

Kot sta povedali, sta glede izbrane avstrijske klinike za umetno oploditev dobili zelo veliko priporočil, zato je bila njuna izbira glede tega lahka. O donatorju sta medtem dejali, da je ta neznan.

"Vse, kar veva, je to, da so vizualne karakteristike podobne meni (Katka), ker otrok biološko ne bo moj," sta odgovorili.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by K A T K A B O G A T A J (@katkabogataj)

O odločitvi, katera od njiju bo nosila otroka, sta povedali, da je Katja imela močnejšo željo po nosečnosti. Tako, da je bila odločitev o tem kar precej preprosta.

Bo Katka morala posvojiti otroka? 

Pojasnili sta, da jima glede tega v resnici ni potrebno ničesar posebej urejati. "Ker sva poročeni, otroka ne rabim posvojiti, gre po istem principu kot domneva očetovstva pri raznospolnem paru. Torej sva obe legalna starša otroka," je razložila Katka. Ob tem sta dejali, da nista zaskbljeni, da bi bil njun otrok deležen predsodkov iz okolice.

"Predsodkov so dandanes na žalost deležni vsi otroci, če imaš dve mamici ali pa samo dve različni nogavici, okolje je pogosto zelo neprizanesljivo." Prepričani pa sta, da bosta vzgojili močno in samostojno bitje, ki bo znalo stati pokonci.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by K A T K A B O G A T A J (@katkabogataj)

Ljudi želita opogumiti

Za njuno odločitvijo, da javno spregovorita o svoji intimi, o istospolni ljubezni in o starševstvu stoji želja, da bi opogumili in osvobodili tudi druge ljudi.

"Verjameva, da je najino poslanstvo, da širiva ljubezen. In če imava to moč ter to željo, bi bilo neumno je ne izvršiti," sta povedali.

O njuni zvezi in ljubezni tudi povesta, da temelji na jasni komunikaciji in prilagajanju - tako kot je to pri vsaki zvezi. "No, včasih pa - kot tudi vsak normalen par - če je kak slab dan, ga pač samo prespiva," sta dodali.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol