N. V. | 25. 9. 2023, 07:40

Seznam največjih ljubiteljev kave: poglejte, na katerem mestu smo Slovenci

Žiga Živulović j.r./Bobo

Kje na svetu popijejo največ kave?

Na družbenem omrežju X je organizacija World of Statistics objavila seznam držav, kjer se na leto popije največ kilogramov kave na prebivalca. Slovenija se je uvrstila na peto mesto – letno se v naši državi popije približno 6,1 kilograma kave na prebivalca.

Na prvem mestu je Finska, kjer se letno popije kar 9,6 kilograma kave na prebivalca. Sledijo Norveška s 7,2 kilograma, Nizozemska s 6,7 in Švedska s 6,5 kilograma.

V prvi deseterici je tudi Avstrija, kjer se na leto popije 5,5 kilograma kave na prebivalca, eno mesto nižje – na sedmo mesto – pa se je uvrstila Srbija s 5,4 kilograma kave na prebivalca. Sledita Danska in Nemčija, vsaka z več kot 5 kilogrami kave na leto ter Belgija s 4,9 kilograma kave.

Od držav na območju Balkana se je na 12. mesto uvrstila Bosna in Hercegovina s 4,3 kilograma kave na prebivalca, Hrvaška pa se je znašla na 15. mestu s 3,8 kilograma kave na prebivalca. Zadnje mesto je medtem na seznamu zaseda Nigerija z 0,03 kilograma kave.

Svetovno povprečje

Svetovno povprečje so ocenili na 2 kilograma kave na leto na prebivalca. Ta podatek razkriva, da je kava eden izmed najbolj priljubljenih napitkov na svetu. 

Bor Slana/Bobo

Tudi dejstvo, da je Slovenija uvrščena na peto mesto z letnim povprečjem 6,1 kilograma kave na prebivalca, jasno kaže, da smo Slovenci pravi ljubitelji te pijače. Navdušenje nad kavo presega zgolj pitje, saj je kava tudi del našega družabnega življenja. Obisk kavarn, kjer uživamo v skodelici omamno dišeče kave, je za mnoge vsakodnevna ritualna izkušnja.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol