N. V. | 1. 7. 2022, 15:28

Kdaj se bomo znova lahko odpočili v planinski koči na Okrešlju?

Twitter Tin Kampl

Mnogi Slovenci se to poletje raje ne odpravljajo na Okrešelj, saj se Frischaufov dom še vedno ni povsem dvignil iz prahu. Tam še vedno ne morete prespati.

Na Okrešlju, kjer je pred dobrima dvema letoma in pol do tal pogorel Frischaufov dom, končujejo graditev nove planinske koče, poročajo novinarji RTV Slovenija, ki so se odpravili na "gradbišče".

Mnogi Slovenci, pa tudi tujci, v času, odkar je koča pogorela, le-to močno pogrešajo. Okrešelj je namreč pomembna postaja pred težkimi vzponi na številne vrhove Kamniško-Savinjskih Alp. "Tu je izhodišče na vse strani. Od tukaj se pride na Kamniško sedlo, Planjavo, Brano; skozi turški žleb se pride na vse Rinke, Skuto, pa naprej na Grintavec; čez Savinjsko sedlo se gre lahko na Mrzlo goro ali pa na Jezersko na Babe," za RTV Slovenija pravi predsednik Planinskega društva Celje Matica Brane Povše.

Zahteven projekt, ki zahteva trdo delo

Poročajo, da kočo obnavlja 15. delavcev, ki se morajo vsako jutro peš povzpeti na Okrešelj. Vodja gradbišča Adam Rihter razlaga: "To je eden od naših najbolj zahtevnih projektov. Prvič delamo v takih pogojih, na tako nedostopnem terenu. Proti koncu dneva se res pozna, roke in noge so že utrujene."

Planinci so do zdaj skupaj opravili približno 10 tisoč ur prostovoljnega dela, a po dveh letih in pol pri nekaterih prostovoljcih vnema nekoliko popušča. Namreč v tem obdobju so morali na Okrešelj spraviti več kot 200 ton gradbenega materiala, pri čemer je potrebno poudariti, da ga po žičnici lahko na enkrat peljejo največ 250 kilogramov. Kdaj jim je pri prenosu materiala pomagala tudi Slovenska vojska, poroča RTV Slovenija.

Cena prenove

Gradnja je do zdaj stala približno tri četrt milijona evrov, približno še enkrat toliko bi potrebovali za dokončanje projekta.

Kdaj se bodo pohodniki lahko v koči spet spočili?

Kočo bi radi oblekli do jeseni, nato pa še sledi opremljanje notranjosti, urejanje okolice in spravljanje odvečnega materiala in strojev v dolino. Vse zato, da bodo obiskovalci lahko kočo na Okrešlju obiskali že naslednje leto, poroča RTV Slovenija.

Kakšna bo nova koča?

Koča bo sodobna in prava paša za oči, pol iz betona, pol iz lesa. V njej bo lahko prespalo 47 planincev, največ po sobah, na podstrešju bo tudi nekaj skupnih ležišč, uredili bodo tudi večnamensko dvorano. Tam bodo pripravljali razne tečaje in predavanja, poročajo.

Na Okrešlju se lahko okrepčate že zdaj

Trenutno se na Okrešlju ne da prespati, se pa da okrepčati. V bližini so postavili manjšo brunarico. Ob vikendih jo obišče tudi po 150 planincev na dan, veliko je tudi tujcev, za RTV Slovenija pove pomočnik oskrbnika Jože Stanko: "Čehi, Poljaki, še kakšni Američani tudi pridejo."

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol