A. B. | 20. 10. 2022, 22:19

Kdo bo prva žena ali prvi mož Slovenije in ali bodo sploh opravljali svojo funkcijo?

Bobo/fotomontaža

Na soočenju nacionalne televizije smo lahko še drugič javno spoznali partnerje in partnerice ter tudi najboljšega prijatelja predsedniških kandidatov. Povedali so, kakšne poklice opravljajo in namignili, ali bi se funkciji popolnoma predali. 

Približujejo se predsedniške volitve, na katerih bodo državljani spregovorili o tem, koga si želijo na vrhu naše države. Kandidatom – Nataši Pirc Musar, Vladimirju Prebiliču, dr. Sabini Senčar, Milanu Brglezu, Anžetu Logarju, Janezu Ciglerju Kralju in Mihi Kordišu so se na predsedniškem soočenju Televizije Slovenija, ki jih je vodila Rosvita Pesek, pridružili njihovi življenjski partnerji, slednjemu izmed navedenih najboljši prijatelj.

Kaj so povedali o novi življenjski funkciji, ki bi jo lahko prevzeli v primeru, če bi bili njihovi partnerji izvoljeni?

Popolna predanost vlogi?

Aleš Musar je mož Nataše Pirc Musar, ki bi v primeru, da bi bila ta izvoljena, prevzel funkcijo "prvega prvega soproga," kot se je pošalil sam. Kot uspešen podjetnik si zadaja zanesljivo stati ob Nataši, "kot že 25 let," je poudaril in se zavezal k zavzemanju za promocijo in ohranjanje slovenske kulturne dediščine"premalo se zavedamo bogastva, ki ga nudi Slovenija," je ob tem dodal. 

Kot univerzitetna diplomirana anglistka in sociologinja, ki opravlja delo učiteljice, je partnerica Vladimirja Prebiliča, Brigita Prebilič, poudarila, da bi delovala kot oseba iz ozadja in da "poklicno te funkcije ne bi opravljala," saj si, kot je povedala, ne predstavlja, da bi ji delo vzelo veliko časa. "Opravljala bi ga le toliko, kot je v skladu s protokolom," je pojasnila in dodala, da si želi svojo pozornost še zmeraj namenjati svoji službi in hčerama. 

Bobo

Najbolj ljubeče je svojo "boljšo polovico" med soočenjem gledala Senčarjeva. Mož Tomaž Senčar, univerzitetni diplomirani inženir elektrotehnike, s katerim sta poročena 25 let je jedrnato pojasnil, da bi se udeleževal dogodkov, ki jih zahteva protokol in se ji pridružil tudi na kakšnem potovanju v tujino. 

Aleksandra Saša Prelesnik

Defektologinja Mateja Gantar, partnerica Milana Brgleza je pojasnila, da je zaposlena na osnovni šoli, kjer največ dela opravlja z otroki s posebnimi potrebami. Tudi ona se je pridružila mnenju večine, in sicer da funkcije ne bi opravljala "profesionalno," temveč "bi mu nudila podporo, ko jo bo potreboval."

Partnerica Anžeta Logarja, Anja Rusja, je socialna delavka, ki se tako kot ostale morebitne prve žene, profesionalno funkciji ne bi predala. Ob tem je poudarila, da bi kljub temu zavzela aktivno vlogo pri nagovarjanju tematik duševnega zdravja: "Opozarjala bi, da je sistemsko potrebno urediti nudenje psihoterapije, ki bi bila dostopna vsem," sama namreč meni, da smo v dobi digitalizacije, zaradi katere smo čedalje bolj izolirani in se posledično tudi čedalje manj družimo. 

Aleksandra Saša Prelesnik

Partnerica kandidata Cigler Kralja, Klavdija Kralj, je diplomirana pedagoginja, po poklicu montessori asistentka, kot je pojasnila sama. Funkcije ne bi opravljala profesionalno, a "je možnost dialoga glede na to, koliko bi me država in partner potrebovala," je povedala. 

Kandidat za predsednika Kordiš je ob svojo ramo na soočenje povabil svojega prijatelja Janeza Ješovnika, "JJ, kot ga kličemo po vzdevku," je ob njegovi predstavitvi povedal Kordiš sam. Na vprašanje voditeljice o omejitvah prijateljevanja v primeru, da ta postane predsednik države je Ješovnik iskreno povedal, da se omejitev ne zaveda, a ve, da je Kordiš načelna oseba. "Je načelen, srčen in zvest človek - takšnega predsednika si lahko želimo," je poudaril in z nasmehom na obrazu povedal, da "lahko potolaži, da je Kordiš še vedno na trgu in na voljo," s čimer je jasno zanikal govorice, da naj bi bila prijatelja tudi ljubezenska partnerja. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ